НОВИНИ

Президентът Радев: Правителството излезе от летаргията по отношение на Русия

Пробив в отношенията. Така президентът Румен Радев определи посещението си в Русия след срещата с премиера Дмитрий Медведев. Посочи, че това е първата среща на най-високо равнище след продължително прекъсване. Призова българското правителство да използва положителния импулс от неговата визита в Русия за реализацията на проекти от взаимен интерес. Българският президент настоява да се работи за пряка газова връзка между България и Русия. Дмитрий Медведев смята, че визитата ще придвижи двустранните отношения на ново ниво, очаква също в скоро време и посещение на премиера Бойко Борисов.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:36, 21.05.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: В резултат на вашата визита се надявам да предвижим отношенията ни на друго ниво. Българският и руският народ са свързани от приятелство и духовна близост, но е нужно активизиране на търговско-икономическата дейност, тъй като стокообменът намалява и трябва да му се даде по-голяма динамика на отношения. Скоро очаквам и премиерът Борисов да посети Русия.

Активният политически диалог е важно условие за резултатите във всички останали области от взаимен интерес, каза Румен Радев. Общо е мнението, че двете страни имат огромен потенциал в търговско-икономическите отношения и в енергетиката.

Румен Радев, президент на България: Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ „Белене", което предполага и руско участие.

Президентът Радев призова правителства на България и Русия, заедно с Европейската комисия, да обсъдят отново възможността за преки доставки на руски газ за България.

Румен Радев: Вижте, средата за сигурност вече стана толкова сложна, че не само България, Европейският съюз осъзнава все повече, че най-добре да има директен излаз за доставка на газ в държава член на Европейския съюз. Ето тук можем да анализираме цялостната ситуация.
;;

Румен Радев и Дмитрий Медведев не са обсъждали санкциите срещу Русия. Но българският президент подчерта, че санкциите не трябва да са повод за замразяване на отношенията.

Румен Радев: Моето мнение за санкциите го знаете. Но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя.

Премиерът Медведев се е ангажирал тази есен да се проведе отлаганото заседание на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще обсъди всички конкретни проекти.

Утре в Сочи президентът Румен Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Има сигнали за картелно споразумение в розопроизводството
Мая Манолова: Има сигнали за картелно споразумение в розопроизводството
Майк Помпео​ заплаши Иран с най-силните санкции в историята
Майк Помпео​ заплаши Иран с "най-силните санкции в историята"