Президентът Румен Радев е изразил подкрепа за консолидираната ни национална позиция за решаването на проблема във връзка с готвените промени в Референтния документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, които предвиждат завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ-овете атмосферни замърсители. Това съобщи пред журналисти председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща на Асоциацията на организациите на българските работодатели с президента Румен Радев, на която работодателите са представили приоритетите си за 2017-та година.

© снимка: АРХИВ

Държавният глава е заявил готовност на неговото равнище да предприеме необходимите мерки държавната позиция да бъде консолидирана, за което, по думите на Велев, няма проблем от страна на всички парламентарно представени партии, които се предвижда според социолозите да влязат в следващия парламент.

Проблемът е сериозен и ние го поставихме с нужната острота, като рискът за страната ни, ако се приемат тези неизпълними норми, е може би по-голям от преждевременното затваряне на първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Велев. Той обясни, че има опасност една трета от мощностите ни в енергетиката да бъдат затворени до четири години, без да могат да бъдат заместени с други базови мощности и това ще оскъпи електроенергията в страната и ще доведе до тежки последствия на пазара на труда.

Президентът има разбиране за тази голяма опасност, разчитаме и се надяваме, че ще се направи всичко възможно това да не се случи, допълни Велев. Той отбеляза, че в този случай България не би могла чрез вето, дори и в коалиция с други държави, да спре този процес и посочи, че трябва да настояваме за дерогация, по-дълги периоди, в които да се съобразяваме с тези норми, при разглеждането на документа през април.