НОВИНИ

Радев и Лойтхард​ обсъдиха перспективите на Швейцарско-българската програма

Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата рамка на която изтича през 2019 година. Убедени сме и вярваме, че тази програма трябва да продължи, защото носи не само средства, а и един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от живота ни. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България.

bnt avatar logo
от БТА
13:19, 02.11.2017
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Радев и Лойтхард​ обсъдиха перспективите на Швейцарско-българската програма

Това е второ официално посещение на швейцарски президент в София в историята на двустранните отношения след първата визита през 2003 година. Президентът Радев отбеляза, че днешната визита е продължение на дългогодишните отношения между Швейцария и България в дух на партньорство и разбирателство, на споделени ценности и европейски дух.

Двамата президенти са обсъдили различни въпроси, не само такива, свързани с двустранните отношения, но и засягащи регионалните, европейски и световни проблеми. Българският президент открои със задоволство нарастващата активност на двустранните икономически връзки. За миналата година двустранният обмен е размер на 260 млн. евро, а Швейцария е деветият по ред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средните предприятия, на сектора на информационните технологии, каза Радев.

Президентът изрази задоволство от особено ефективната по думите му Швейцарско-българска програма, обхванала за последните години множество сфери, свързани с правосъдната реформа, върховенството на закона, сигурността, околната среда и, особено важното, образование. Програмата ДОМИНО /абревиатура на "Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото"/ стартира наистина нов подход към дуалното образование и обучение в България, даде добър пример как може да свърже образованието, младите хора, с интересите на бизнеса, посочи президентът Радев.

Българският държавен глава изтъкна, че посещението на швейцарския президент идва в много важен момент за България, когато страната поема председателството на Съвета на ЕС и трябва да работи така, че да координира по най-добрия начин усилията на европейските институции за запазване на единството на Съюза и за повишаване на доверието на европейските граждани в тези институции.

По думите на Радев България има ясни послания, свързани с конкурентоспособност, консенсус и особено с бъдеща кохезионна политика. В това отношение сме благодарни на Швейцария, че въпреки че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа, каза Радев. Президентът посочи също като много важен приоритет Западните Балкани. Ясно сме дали становището си, че Европа трябва да предостави европейска перспектива на Западните Балкани, в противен случай те лесно могат да предоставят балканска перспектива на Европа, каза държавният глава.

Президентите са обсъдили днес важни проблеми от дневния ред на Европа като сигурността, мигрантската криза и какво е значението на България да бъде член на Шенген, защото, по думите на президента Радев, това е начинът, по който България може да допринесе за общата европейска сигурност, за контрола и защитата на външните европейски граници. В това отношение усещаме солидната подкрепа на Швейцария, за което благодарим, отбеляза държавният глава, който изрази надежда, че с това мнение и влияние по въпроса България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство. Ценим високо усилията на Швейцария за по-голяма сигурност в Европа с участието ѝ в различни мисии, посочи Румен Радев.

;

Дълги години преди България да бъде член на ЕС се радваме на чудесни двустранни отношения и сме сигурни, че те ще се развиват и в бъдеще, каза от своя страна президентът на Швейцария Дорис Лойтхард, която отбеляза открития тон на разговорите. Много високо ценим доверието между нас, добави тя. Швейцарският президент поздрави правителството и българския народ за това, че през последните 10 години на членство на България в ЕС е постигнат забележителен в сравнение с други европейски държави напредък.

Като много важно тя отбеляза България да разчита на инвестиции, така че да има благосъстояние, което хората заслужават. Продължаваме да сме на мнение, че в областта на професионалното образование, дейностите за опазване на околната среда, правосъдието, можем да допринесем за още по-големи успехи, каза Лойтхард. За борбата срещу корупцията тя коментира, че е повеля на целия свят и се надяват и тук да има напредък. Ще продължим да подкрепяме българското правителство в тези усилия, добави Дорис Лойтхард.

Тя изрази благодарност за доброто сътрудничество при изпълнение на двустранните проекти, като добави, че българската администрация е изключително способна. Лойтхард отбеляза, че инфраструктурата е важна за стопанския напредък. В посока на кохезионните средства ние също можем да съдействаме, добави тя. Лойтхард е казала на президента Радев, че високо ценят ролята на България като предстоящ председател на Съвета на ЕС. Предстоят много важни задачи, наблюдаваме конфликти в и около Европа напоследък, свързани с миграционните вълни - всичко това трябва да бъде решено, посочи швейцарският президент.

По думите ѝ Европа означава солидарност и повече мобилност, което от време на време може да бъде поставено под въпрос. Всички искаме една силна Европа, която е конкурентоспособна и играе важна роля в защитата на нашите интереси, идеи и идеали, каза Лойтхард. Тя определи приоритетите на предстоящото българско председателство като изключително правилно подбрани. Радваме се затова, че Швейцария може да съдейства в областта на споразумението от Шенген, каза Лойтхард и добави, че като партньори биха подкрепили желанието на България да стане част от Шенгенското пространство. Швейцарският президент пожела успешно председателство на Съвета на ЕС. Искаме силна България в силна Европа, каза още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ю Ту пускат нов албум
"Ю Ту" пускат нов албум
Бразилката Лаис Рибейро представи суперсутиена на шоуто на Виктория сикрет
Бразилката Лаис Рибейро представи суперсутиена на шоуто на "Виктория сикрет"