НОВИНИ

​Радев и Вучич са обсъдили проблемите в регионите с българско малцинство​

Българското национално малцинство беше обект на дискусиите ни. Високо оценяваме последните промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства и цялата дейност, която имаме на високо държавно равнище, каза президентът Румен Радев на пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, който е на посещение в България.

bnt avatar logo
от БТА
16:07, 23.02.2018
Чете се за: 03:29 мин.
У нас
​радев вучич обсъдили проблемите регионите българско малцинство​

Трябват още усилия обаче тази дейност и този прогрес в законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и там да имаме резултати, отбеляза президентът Радев. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство, включващи липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до здравни и социални услуги, достъп до обучение и медии на майчин език, посочи българският президент. Радев благодари на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент за решаване на проблема за медии на български език.

Амбицирани сме да продължим в най-скоро време изтеклото споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката, където можем да постигнем много заедно. Най-важното е, че по всички тези въпроси, засягащи нашето национално малцинство, имаме твърдата решимост да работим по единствено правилния път - заедно, в сътрудничество между двете държави, двете правителства, каза Румен Радев.

Прогресът, който ще отбележим в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство, и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС, добави Радев. Решили сме с президента Вучич да продължим със символи, които да водят до помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото, и да дадем ясен знак, че нашите две държави гледат заедно напред в бъдещето, каза Румен Радев, който ще посети Сърбия по покана колегата си.

По инициатива на президента Радев днес говорихме много конкретно за проблемите, с които се сблъскват българите, живеещи в Сърбия, особено в общините Димитровград и Босилеград. Затова и предлагаме определени решения как допълнително да се окаже помощ, да се промотира и българският език, медиите на български език да бъдат по-добре финансирани в Сърбия, каза Александър Вучич. По думите му миналата година е бил решен проблемът с 12-те учебника на български език, но ще се работи и още по-сериозно. Той каза, че подкрепя инициативата на президента Радев окончателно да оставят зад гърба всичко онова, което се е случвало в миналото, и да гледат към бъдещето, защото сме приятелски и братски народи.

Убеден съм, че ще намерим най-добрите начини и възможности да отбележим събитията, важни и за единия, и за другия народ, да си подадем ръка и тези ръце наистина да бъдат винаги подадени, посочи сръбският президент, който добави, че могат да се организират различни събития и много може да се направи във връзка с това помирение, както и "българското национално малцинство в Сърбия да се чувства като у дома си и да не бъдат към онази част от хората, които определяме като най-бедните в тази част на Европа".

В отговор на въпрос за обучението и здравеопазването за българското малцинство, президентът Вучич посочи, че днес в Сърбия 1031 ученици учат български и добави, че се надява се, че този брой ще се увеличи. Напълно сме готови да бъдем съвсем открити към вас и да говорим за всичко, което ще даде възможност на българското национално малцинство да се чувства по-добре и как да му помогнем. По отношение на финансирането на медиите на български език Вучич каза, че са готови да вложат повече средства за финансиране на медии на езиците на националните малцинства, включително и български.

В поканата на президента Вучич за официалното ми посещение в Сърбия влиза и двамата да посетим районите на българското ни малцинство и на място да видим практическите стъпки за подобряване на живота на хората в тези региони, добави Румен Радев.

България високо оценява диалога между Белград и Прищина, той няма алтернатива, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за позицията на България по отношение на Косово и Метохия. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми, добави държавният глава. По думите му аргументите на Сърбия в преговорите трябва да бъдат внимателно анализирани от всички страни, така че да не се отчита тяхното влияние само за момента, а в стратегическа перспектива - как решенията ще се отразят в бъдеще.

За нас това е най-голямата, най-трудната пречка по пътя към ЕС, коментира от своя страна Александър Вучич на въпрос за очакванията за продължаване на диалога с Прищина. Диалогът ще бъде продължен, ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си - не за да получим всичко, а и едната, и другата страна да изгубят по нещо, но да бъдем удовлетворени, за да стигнем до общо решение, ако това е възможно, коментира сръбският президент. "А ако не е възможно, краят на света няма да настъпи, освен че за в бъдеще доста ще изгубим - и ние, и албанците, затова вярвам в компромиса и се надявам да се бъде постигнат". В лицето на България виждаме истински приятел, приятелска държава, заяви Александър Вучич.

Президентът Вучич благодари за подкрепата по европейския път на Сърбия. 2025 г. за нас действително е амбициозна цел, ще положим всички усилия, за да изпълним критериите, каза Вучич, като отбеляза и решаване на проблема с Косово и Метохия. Искаме да постигнем компромис, но дали ще успеем не винаги зависи само от едната страна, защото за всеки компромис е необходимо съгласието и доброжелателността на поне две страни, отбеляза Александър Вучич. Ако някой смята, че решението на Балканския полуостров е в това Сърбия да изгуби всичко, а останалите да спечелят и да са удовлетворени, а Сърбия да остане неудовлетворена и унижена, смятаме, че тогава не може да има решение, подчерта Вучич.

Сръбският президент отбеляза голям напредък в двустранните икономически отношения.Той открои инфраструктурната свързаност. Изключително важно е да приключим нашата част от магистралата до ГКПП "Градина". Намерението ни е да направим повторна електрификация и изцяло да модернизираме ж.п. линията Ниш-Димитровград, за което се предвидени 270 млн. евро. Интерконекторът между България и Сърбия започва да се строи, както и газопроводът между Димитровград и Ниш. За нас е от голямо значение да имаме колкото се може повече български бизнесмени в Сърбия. Всички български инвестиции след 2010 г. в Сърбия са изключително успешни, посочи Александър Вучич.

Сърбия вече получи много по-ясна перспектива за европейското си бъдеще, има вече определена дори времева рамка, каза президентът Румен Радев. Двамата президенти са дискутирали, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел. Тя изисква пълна мобилизация за решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. България подкрепя усилията на Сърбия, високо цени всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни от региона, каза Радев, като същевременно посочи, че важно условие е добросъседството като важен критерий към всички държави от региона за тяхната европейска перспектива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клаус Йоханис решава за оставката на шефа на дирекцията за борба с корупцията
Клаус Йоханис решава за оставката на шефа на дирекцията за борба с корупцията
Масови ремонти на булеварди и улици предизвикват задръствания във Варна
Масови ремонти на булеварди и улици предизвикват задръствания във Варна