В Ню Йорк българският външен министър Екатерина Захариева участва на годишната традиционна вечеря на американския държавен секретар Майк Помпео в рамките на сесията на ООН. В коментар на думите на президента Румен Радев от вчера - че правителството трябва да работи, за да обвърже стратегическото партньорство със САЩ в сферата на отбраната с отпадането на визите, Захариева увери, че кабинетът постоянно поставя въпроса за отпадането на американските визи за български граждани, независимо на какво институционално ниво се водят разговорите.

Румен Радев, президент на Р България: Виждате как работят в Полша. Да - имат договор за придобиване на въоръжение и техника от САЩ, става въпрос за по-големи суми, но Полша прави политически стъпки и полското правителство работеше много интензивно така, че успоредно с тези сделки за отбраната да отпаднат и визите. Говорихме с това и с президента Тръмп, очаквам много по-интензивна работа от българското правителство, от българската дипломация.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Съгласна съм с едно, което каза президентът и това е, че не отговаря на близките отношения със САЩ условието българските граждани да пътуват с визи. И не случайно всички сме фокусирани върху отпадането на визите. Така че, по-скоро аз считам, че трябва заедно да отправяме всички общи послания.
Румен Радев е настоял за отпадане на визите за българи пред Доналд Тръмп

Румен Радев е настоял за отпадане на визите за българи пред Доналд Тръмп

В рамките на 74-тата сесия на ООН в Ню Йорк президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева коментираха участието си в различни политическ...