За драконовски мерки срещу футболното хулиганство призова президентът Румен Радев, който коментира скандала с мача България-Англия и последвалата оставка на шефа на Българския футболен съюз. Според президента, състоянието на българския футбол е огледално на състоянието на управлението на държавата.

Оставката на Борислав Михайлов заради расистките изстъпления на трибуните на мача България-Англия, според президента Румен Радев, е бягство от отговорност на управляващите.

Румен Радев, президент на Република България: Със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, нито една федерация, включително БФС, няма охранителни и разследващи функции, не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата.

Радев призова заинтересувани политически кръгове да спрат да използват футболните агитки.

Румен Радев, президент на Република България: Но е необходимо държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство и докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължават.

Расистките поздрави на футболните фенове на България получиха широк негативен отзвук в световните медии.

Румен Радев, президент на Република България: А иначе е крайно неприятно България, която спаси 50 000 евреи, която не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта в най-ужасното за Европа време, България да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем.

За ситуацията в Сирия и провелия се Съвет по сигурността с премиера Бойко Борисов, Радев напомни настояването си за приемането на общоевропейски план за действие при внезапна миграционна криза.

Румен Радев, президент на Република България: Затова и аз апелирам, че трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС, България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантския натиск по нашата граница, за да не останем сами, за да не прерасне този риск в криза на сигурността и в хуманитарна катастрофа, а да е ясно коя държава кога и къде участва.

За освобождаването на Джок Полфрийман Радев отказа да коментира решението на съда и призова никой - в и извън България, да не го прави.