НОВИНИ

Радев: Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надеждa

Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда, всички ние - слабите и силните, обезверените и вярващите, всички ние - българите. Той е нашето упование. Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод на 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски пред паметника му в столицата.

bnt avatar logo
от БТА
20:08, 19.02.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
радев левски онзи хоризонт всички гледаме надеждa

"Приживе Левски казваше - ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си. Дяконът загуби себе си, но народът му спечели", каза държавният глава.

"Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитаме. Това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас - да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме, да работим заедно, защото както Апостола казваше - всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта, са причините за разделянето на един народ", отбеляза Радев.

По думите му в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой. "В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова тонове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола", каза Радев.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност, казваше Левски. Но така ли е днес. Уви. Нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", заяви президентът. По думите му Левски е проповядвал идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които "разни политици, от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода".

"Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието храни, и които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме. Апостолът казваше - времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Поклон, дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", каза държавният глава.

В словото си пред паметника на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че хиляди граждани са оставили цветя в знак на признателност към Апостола на свободата и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на панихида в памет на Васил Левски в столичния храм "Св. София" и се включи в литийното шествие до паметника на Апостола.
На възпоменателната церемония пред паметника присъстваха служебният премиер Огнян Герджиков, патриарх Неофит, политици, дипломати и много граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново примирие в Украйна договориха външните министри от нормандската четворка
Ново примирие в Украйна договориха външните министри от "нормандската четворка"
Годишнина от обесването на Васил Левски в Кипър
Годишнина от обесването на Васил Левски в Кипър