Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света. Това каза президентът Румен Радев по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан.

София

© снимка: БТА

На вечерята присъстват главният мюфтия Мустава Хаджи, председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, представители на вероизповеданията у нас, представители на дипломатическия корпус и общественици.
Президентът Радев отбеляза, че вечерята ифтар е една чудесна традиция на уважение към българските граждани изповядващи ислям. "Приемам тази вечеря като символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. И като израз на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и за политиката на протегната ръка.", каза президентът.

Държавният глава посочи, че присъствието на Бакир Изетбегович е доказателство, че съвременните лидери на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички хора. Той отбеляза, че в центъра на Сараево, както и в София един до друг се намират католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Разчитам, че ръководителите на вероизповеданията в България отчитате голямата отговорност да не допускаме чужди на традициите на нашите граждани норми да намират почва у нас", каза още президентът Радев.

© снимка: БТА

В словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че вечерята ифтар е макет на положението на хората в България. "На фона в световен мащаб, когато се извършва насилие в името на религията, когато едни убиват други, ние в България живеем заедно", каза още той и допълни, че ако хората по света знаят за толерантността в България те биха се поучили от нас.

Главният мюфтия заяви, че Рамазан е свещен месец, сближава хората и ги прави съпричастни един към друг. Той допълни, че религията е изтласкана в периферията на съвременното общество, а някои хора все още мислят, че е възможно да има сплотено общество и добро възпитание на младежта без религия.

"Уважението към всички и толерантността са нашата опора и сила, въпреки всички предизвикателства ние ще продължим да вървим към разбирателството и взаимното уважение", каза още Мустафа Хаджи.

© снимка: БТА