Президентът Румен Радев наложи вето на текстове от промените в Изборния кодекс. Държавният глава настоява повторно да се обсъди по-високия праг на преференциите и да се изяснят критериите за въвеждане на машинното гласуване. Не е съгласен да се намали възможността за обжалване на решения на избирателните комисии. Не приема и решенията на комисиите да се взимат с обикновено мнозинство, а не както беше досега с гласовете на две трети от членовете им.

Повишаване на прага за пренареждане на партийните листи е отстъпление от достиженията на изборното законодателство и е в разрез с обществените нагласи, убеден е държавният глава.

Румен Радев - президент на Република България: Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите.

Промените не посочват критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуван, смята държавният глава. Посочи, че прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категоричен е, че е неприемливо актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми.

Румен Радев - президент на Република България:Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение.
От ГЕРБ определиха президентското вето върху промените в ИК като политическо

От ГЕРБ определиха президентското вето върху промените в ИК като политическо

Премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира президентското вето, но каза, че когато вземаш страна на една партия непрекъснато срещу друга, се превр...

Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори, коментира президентът Радев. Според него промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността.

Румен Радев - президент на Република България: Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия издават отсъствие на воля за прозрачен и честен изборен процес.
БСП няма да се върнат в пленарната зала, въпреки призива на президента Радев

БСП няма да се върнат в пленарната зала, въпреки призива на президента Радев

БСП напълно подкрепят мотивите на президента, с които върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс. Категорични са обаче, че няма да се върнат...

Според държавния глава е особено тревожен факта, че мнозинството се опита да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. По думите му през изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие са защитавали две противоположни решения в рамките само на няколко дни.

Румен Радев - президент на Република България: Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите.

Като положителен знак Румен Радев отбеляза, че здравият разум е възпрял този опит да се реализира.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Един от мотивите му е, че пакетът от промени отслабва механизма за честни и сво...

От Египет премиерът отказа да коментира мотивите на президента да върне Изборния кодекс. Според Бойко Борисов с днешното си изявление държавният глава се превръща в партиен лидер.

От ГЕРБ обявиха, че най-вероятно ще отхвърли ветото на президента. Ще изчакат законът да бъде обнародван и ще предложат промени за по-нисък праг на преференциите. Причината за отхвърлянето е, че ветото е върху четири групи разпоредби, а ГЕРБ е готова да се съобрази само с връщането на преференциите.

БСП напълно подкрепят мотивите на президента, с които върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс. Категорични са обаче, че няма да се върнат в пленарната зала, защото условията, които поставиха не са изпълнени.

От ВМРО обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров ветото е очаквано и трябва да бъде подкрепено. А от "Воля" изразиха недоволство, че президентът Радев определи БСП като единствената опозиционна партия в парламента.