Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент.

Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи, добави Радев.

Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят.

Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение, подчерта още Румен Радев.

© БТА

Президентът Румен Радев потвъди пред медиите, че според него даването на право на кметовете да наемта частни фирми за охрана на населени места противоречи на конституцията. Само изпълнителната власт има правото и задължението да осигурява обществения ред и сигурност. Президентът присъства на военни демонстрации в 68 стрямска бригада.

Президентът и главният прокурор атакуват Закона за частната охранителна дейност

Президентът и главният прокурор атакуват Закона за частната охранителна дейност

И президентът, и главният прокурор - независимо един от друг, атакуваха пред Конституционния съд законовите промени, с които се дава възможност на км...