НОВИНИ

Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР

Президентът подписа указ, с който освободи Георги Костов от длъжността главен секретар на МВР. По-рано днес Министерският съвет е поискал от Румен Радев да освободи Костов. Това съобщи след заседанието на кабинета служебният вътрешен министър Пламен Узунов. В мотивите се казва, че главният секретар е оказвал политически натиск върху служители и по този начин е нарушил политическия неутралитет на МВР. Няколко часа по-късно Костов определи като странни мотивите за отстраняването си.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:26, 22.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Според служебния вътрешен министър Пламен Узунов главният секретар е нарушил принципа на политическия неутралитет и е оказал натиск върху петима полицейски служители.

Пламен Узунов, министър на вътрешните работи: ,,Като с това си е накърнил интересите на МВР и на обществото, с което е уронил престижа на министерството."

Според Узунов служителите са отстранявани от работа не по установения ред. Събраните данни са за периода 2015-2016 г.

Пламен Узунов, министър на вътрешните работи: ,,Доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности. Твърдял, че единствената причина, заради която ги отстранява е политически натиск спрямо него без да се цитира определена политическа сила."

По-късно през деня главният секретар заяви, че е разбрал от медиите за предложението да бъде отстранен. Георги Костов заяви, че вътрешният министър му е поискал оставката още миналата сряда с мотива, че е загубил доверие, но той отказал и подал сигнал в прокуратурата за политически натиск. Костов допълни още, че за две години не му е правена нито една проверка.

Георги Костов, главен секретар на МВР: ,,Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата. Премиерът!
- Премиерът Герджиков?
"Да!"

Костов определи действията на вътрешния министър като странен и непрофесионален акт, който в контекста на предстоящите избори е безотговорен.

Георги Костов, главен секретар на МВР: ,,Считам, че начина, по който се интерпретират факти, които са непроверени и аз твърдя, че са неверни внасят дестабилизация в системата на МВР."

Георги Костов беше назначен за главен секретар с указ на президента Росен Плевнелиев от март 2015 г. по време на кабинета ,,Борисов 2". В Сливен бившият премиер Бойко Борисов също коментира поисканото отстраняване.

Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ: ,,Явно ще се направи интервенция и БСП се готви да си купи изборите. Със смяната на областните управители, сега на главния секретар, сега сигурно ще почнат и полицейски началници. Това ще направят."

До назначаването на нов главен секретар длъжността ще изпълнява заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Служебният министър Пламен Узунов заяви, че няма да прави номинация и предпочита тя да бъде направена от редовно избрано правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В последния момент: Има подадена оферта за машините за изборите
В последния момент: Има подадена оферта за машините за изборите
Доволни ли останаха партиите от номерата в бюлетината?
Доволни ли останаха партиите от номерата в бюлетината?