НОВИНИ

Румен Радев поиска допълнителни гаранции за спазване на Договора с Македония

Визитата на Георге Иванов у нас е планирана още от февруари и съвпадна с възникналото вчера напрежение между македонския президент и премиера Зоран Заев, във връзка с преговорите с Гърция за новото име - Северна Македония. Президентът Румен Радев заяви, че България е обезпокоена от скъсания диалог между институциите в Македония и призова Георги Иванов да бъде водач във възобновяването на диалога, който е важно условие за евроатлантаическата интеграция на Македония.

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:34, 14.06.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Радев поиска и допълнителни гаранции за стриктното спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество между София и Скопие. Георге Иванов изрази учудване от реакцията на премиера да отмени планираната среща с него.

;
Георге Иванов, президент на Република Македония: Това е негово решение и негова е отговорността, тъй като той не е само премиер на България, но и на страна, която председателства ЕС. А те казват диалог, конструктивност и сътрудничество. С този негов жест той заема страна и не реализира това, което е цел на председателството на ЕС.
Румен Радев, президент на Република България: Аз мисля, че когато призовеш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. И се надявам нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките, а трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Република Македония, но и с всички останали институции - и с президента, и с НС, и с опозицията. Това е начинът да имаме едни конструктивни, добросъседски и приятелски отношения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгарски съд осъди на 25 години затвор трима българи заради смъртта на бежанци
Унгарски съд осъди на 25 години затвор трима българи заради смъртта на бежанци
​Дискусия с участието на еврокомисаря по здравеопазване в Пловдив​
​Дискусия с участието на еврокомисаря по здравеопазване в Пловдив​