Държавният глава Румен Радев ще направи изявление по повод избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет. На 24 октомври - след десетчасово заседание, протекло при безпрецедентни мерки за сигурност, ВСС избра Иван Гешев с 20 гласа "за" и 4 "против".

Кандидатурата му беше единствената за поста.

Процедурата изисква след решението на ВСС държавният глава да издаде указ за назначаването на новия главен прокурор. Ако той е съгласен с предложението, не е нужно да се мотивира.

Ако президентът върне предложението за главен прокурор, то тогава ВСС трябва повторно да гласува и ако отново подкрепи кандидатурата на Иван Гешев, то тогава държавният глава е длъжен да издаде указ за назначаването му.


Пореден протест срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор

Пореден протест срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор

Пореден протест срещу Иван Гешев, който беше избран от ВСС за нов главен прокурор. Шествието тази вечер е под надслов "Светлината ражда Свободата", а...

Днес прокурори и следователи изпратиха писмо до ЕК заради атаката срещу съдебната власт около избора, оценяват я като опит за недопустима политическа намеса. А Съюзът на съдиите призова президента Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев с аргумента, че изборът е бил непрозрачен.

Можете да гледате изявлението на президента на живо в нашия сайт NEWS.BNT.BG

ВСС одобри Иван Гешев за главен прокурор след близо 10 часа заседание

ВСС одобри Иван Гешев за главен прокурор след близо 10 часа заседание

Висшият съдебен съвет одобри Иван Гешев за главен прокурор. Кандидатурата му беше единствената за поста на обвинител номер 1. Изслушването започна в 1...