Президентът Румен Радев заяви, че не е бил информиран за решението посланикът на България в Русия да бъде извикан за консултации. Държавният глава посочи, че "солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа".

Кабинетът трябва да обясни ходовете си по отношение на българския посланик в Москва, посочи президентът. И допълни, че управляващите трябва да отговорят и дали върху България е упражнен прекомерен натиск за вземане на решението.

БНТ: Какъв знак дава страната ни с призоваването за консултации на българския посланик в Русия според вас?

Румен Радев - президент на България: Решението за отзоваване на нашия посланик е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия. Разбира се, това е стъпка, която не е съгласувана с мен. Но солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими неоспорими доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна. Точно преди една година на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност от всички тях за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден днешен очаквам.

БНТ: Как бихте определили българската позиция по случая "Скрипал", според партньорите в управлението тя е балансирана?

Румен Радев - президент на България: И аз мисля така.

Румен Радев даде своята оценка и за срещата Европейски съюз-Турция, която се проведе във Варна.

Румен Радев, президент на България: От тази среща чухме как турският президент отстоява позициите на Турция. За моя изненада чухме как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция.

Президентът коментира, че са посочени турските и гръцките проблеми, но не и българските и беше категоричен, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.

Посланикът ни в Москва се прибира в София за консултации

Посланикът ни в Москва се прибира в София за консултации

Посланикът на България в Москва- Бойко Коцев, се прибира за консултации в София. Премиерът Бойко Борисов ще обсъди с дипломата каква трябва да е реакц...

Борисов проведе телефонни разговори с премиера на Гърция и президента на Кипър

Борисов проведе телефонни разговори с премиера на Гърция и президента на Кипър

Министър-председателят Бойко Борисов информира премиера на Гърция Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис в телефонни разговори за п...