НОВИНИ

Румен Радев: Решението за отзоваване на нашия посланик трябва да бъде мотивирано

Президентът Румен Радев заяви, че не е бил информиран за решението посланикът на България в Русия да бъде извикан за консултации. Държавният глава посочи, че "солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа".

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:16, 28.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Кабинетът трябва да обясни ходовете си по отношение на българския посланик в Москва, посочи президентът. И допълни, че управляващите трябва да отговорят и дали върху България е упражнен прекомерен натиск за вземане на решението.

БНТ: Какъв знак дава страната ни с призоваването за консултации на българския посланик в Русия според вас?

Румен Радев - президент на България: Решението за отзоваване на нашия посланик е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия. Разбира се, това е стъпка, която не е съгласувана с мен. Но солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими неоспорими доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна. Точно преди една година на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност от всички тях за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден днешен очаквам.

БНТ: Как бихте определили българската позиция по случая "Скрипал", според партньорите в управлението тя е балансирана?

Румен Радев - президент на България: И аз мисля така.

Румен Радев даде своята оценка и за срещата Европейски съюз-Турция, която се проведе във Варна.

Румен Радев, президент на България: От тази среща чухме как турският президент отстоява позициите на Турция. За моя изненада чухме как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция.

Президентът коментира, че са посочени турските и гръцките проблеми, но не и българските и беше категоричен, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Река Струма подкопава международния път Е-79
​Река Струма подкопава международния път Е-79
В централната градска част на София няма да се строят сгради, по-високи от 50 м
В централната градска част на София няма да се строят сгради, по-високи от 50 м