НОВИНИ

Радев: Цветанов да свикне, че политиците се срещат в негово отсъствие

От Букурещ, където е на първото си официално посещение, президентът Румен Радев заяви, че няма как да отсъстваш от нещо, на което не си бил поканен. Така той отговори на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се оплака, че не е бил допуснат до среща между президента и кмета на Свищов вчера по случай 140 години от Освобождението на града от турско робство.

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 28.06.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Коментирайки твърденията, че България ще купи самолети „Грипен“, които вече не се произвеждат от Швеция, президентът заяви още, че самолетите „не са кренвирши“ и че България ще купи изтребители по поръчка. Според него, проектът за нов самолет ще бъде протакан със свиканата анкетна комисия в Народното събрание.

Запитан за коментарите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за срещата в Свищов, президентът Радев заяви, че някои хора явно губят нервите си, когато се заговори за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Румен Радев попита къде е бил Цветанов по време на зарята вчера.

Румен Радев, президент на Р България: Няма как да бъдеш изгонен от нещо, щом не си бил поканен. И Цветан Цветанов трябва да свиква с мисълта, че български политици могат да се срещат свободно и в негово отсъствие.
;

Президентът заяви още, че по време на КСНС преди няколко седмици е постигнат консенсус, че трябват инвестиции във въоръжените сили. Радев каза, че е получил уверения от военните, че докладът и анализите за нов изтребител са готови, но той още не ги е получил.

Румен Радев, президент на Р България: Нервите идват съвсем от другата страна. В момента, в който служебното правителство обяви резултатите от експертната група, която имаше задача да класира офертите по срокове, веднага започнаха критиките. Кой първи наруши добрия тон? Очевидно със създаването на анкетна комисия в НС се цели проектът за нов изтребител да бъде протакан.


;

Радев отговори и на коментарите, че България ще купува самолет „Грипен“, който Швеция отдавна не произвежда.

Румен Радев, президент на Р България: Що се отнася до самолетите, те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет, за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години.

В отговор на въпрос дали „схемите около НДК“ застрашават подготовката за Българското председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., държавният глава подчерта, че „президентството не е институцията, която посочва схемите“.

Румен Радев, президент на Р България: Така не можем да продължаваме да се готвим за това председателство. Председателството на Съвета на ЕС означава доверие към страната, прозрачност и върховенство на закона.
;

На срещата на четири очи президентът Румен Радев и румънския му колега Клаус Йоханис обсъдиха общи енергийни и транспортни проекти. Радев отново заяви, че България може да почерпи опит от румънската страна в създаването на единен орган за борба с корупцията,а Йоханис изрази готовност румънците да споделят своя опит.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Говорихме за реформата на съдебната власт. Приветствах интереса на президента Радев към тази област. Подчертах, че Румъния е готова да сподели с България своя опит в борбата с корупцията.

В Букурещ президентът Румен Радев се срещна и с наши сънародници в Румъния и техните организации. Пред тях той е заявил, че България ще работи последователно за възстановяване на възможността българската общност в Букурещ да има свой църковен храм. Радев положи и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки на нападнатите гребци протестират срещу нападателите
Близки на нападнатите гребци протестират срещу нападателите
Само частни лекарски кабинети в курортите край Варна
Само частни лекарски кабинети в курортите край Варна