НОВИНИ

Президентът Радев се изказа критично за ударите в Сирия

Президентът Румен Радев се изказа критично за ударите в Сирия и така на практика се дистанцира от позицията на правителството. Според него, операцията в Сирия доказва, че ООН все по-често се пренебрегва, а това увеличава риска за света. Румен Радев призова за по-малко оръжие и повече диалог в решаване на конфликта. Държавният глава изнесе лекция в УНСС на тема предизвикателствата и перспективите пред социално-икономическо развитие на България. Той призова за прозрачност в управленските решения. Радев не отговори директно на въпроса дали ще създаде своя политическа партия, но подчерта, че ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:55, 16.04.2018
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

За успеха на една военна акция се съди по ефектите, който тя постига, коментира държавният глава. За операцията в Сирия смята, че военният ефект е пренебрежим, финансовият - минус половин милиард долара, политическият - предимно вътрешен за държавите, които участваха в удара. Напомни, че ситуацията в Сирия е много различна от другите конфликти от последните години, както и че Асад е подкрепян от Русия.

Румен Радев - президент на Република България - Когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните емоции и мога да твърдя, и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка, и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжие, повече диалог.

Президентът Радев очаква предстоящия КСНС в четвъртък да определи мерките, предприемани от България, относно рисковете и заплахите за националната сигурност. Напомни, че преди година на съвета е обсъждана същата тема и са взети конкретни мерки, които и досега не са изпълнени.Каза също, че позицията на българското правителство по отношение на въздушните удари в Сирия не е била съгласувана с него, но смята, че службите са си свършили добре работата.

В отговор на въпрос дали моментът за предстоящото му през май посещение в Русия е подходящ, на фона на втвърдяващата се позиция към Москва от ЕС и НАТО, Радев подчерта, че българският културен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо противопоставяне.

Румен Радев - президент на Република България; Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога. Трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение. В тази връзка мисля, че диалогът и каналите за комуникация трябва да бъдат запазени.

Един от основните проблеми на страната е липсата на прозрачност, посочи президентът в лекцията пред студентите. И даде примери -правителствени решения за харчене на бюджетен излишък, без ясни критерии; едни и същи фирми печелят многомилионни обществени поръчки; фирми с неясна собственост и капитали, вземат на концесии или изкупуват енергоразпределителната система, телекомуникациите и други важни сектори.За изход от тази ситуация цитира думите на Гьоте "Светлина, повече светлина".

Румен Радев - президент на Република България В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти, чертежи, но други хора съвсем от тъмното всъщност управляват тях.

Президентът Радев настоява за ясно правила, които да важат за всички. Смята, че прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като са безкомпромисни към престъпилите закона,независимо дали са управляващи, опозиция или магистрати.

Румен Радев - президент на Република България Крайно време е на включим прожекторите. Това е най-важното и неотложно ,което трябва да направим за България, за да я има България.

Румен Радев е убеден, че когато си върнем доверието в държавата и държавността, то тогава предприемчивостта на българина много бързо ще доведе желаните резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Президентът е част от политиката на БСП
Цветан Цветанов: Президентът е част от политиката на БСП
Бившият директор на ФБР обвини Тръмп, че е морално негоден за президент
Бившият директор на ФБР обвини Тръмп, че е "морално негоден за президент"