В студиото на "Още от деня" служебният министър на външните работи Ради Найденов определи като полезно споразумението СЕТА както за страните от Евросъюза така и за Канада.

В началото на разговора външният министър потвърди, че при катастрофата в Унгария има загинала българка, други двама наши сънародници са в реанимация с опасност за живота. Има още 10 пострадали българи при катастрофата, които са пътували в микробусите. Министър Найденов уточни, че е имало гъста мъгла по време на инцидента.

Найденов не пожела да коментира неща около инцидента, които не са потвърдени от компетентните служби. Той заяви, че когато имат по-подробна и точна информация за пострадалите, тогава от министерството ще уведомят близките и роднините. Пострадалите са настанени в две болници - в Сегед и в Мако. Министър Найденов изрази своето съчувствие към близките и пострадалите.

По повод споразумението СЕТА министър Найденов каза, че светът е отворен, глобален. "Ако тези държави, с които имаме традиционни връзки помежду си не създадем по-благоприятни условия за търговия, за стокообмен, за инвестиции, намиране на работа, то тогава сме обречени в глобалния свят. Аз съм с положително отношение към това споразумение. Нека не забравяме, че нашата страна успя да постигне постепенното освобождаване на българските граждани, които пътуват в Канада от визи", допълни още Найденов.

Според министър Найденов тази година организирането на изборите в чужбина със сигурност ще бъда по-трудно от друг път. Найденов каза, че всички са заинтересовани да няма опашки и изборите да протичат гладко и въпросът е как да направят в бъдеще така, че да ги няма тези неща, да бъдат улеснени гражданите. "Смятам, че бъдещето е на електронното гласуване, на електронната здравна карта, на електронните услуги", заяви той. За него гласуването по пощата има своите слабости, но в сравнение със сегашния начин на провеждане на изборите в чужбина, то е нещо по-напредничаво.