НОВИНИ

Радиоактивни глигани в Чехия

В Чехия тази зима е открит необичаен проблем, засягащ месото от диви глигани, което е местен деликатес. Оказва се, че много от тези животни са радиоактивни. Изследванията показват връзка с една катастрофа от преди 30 години, която дълго ще напомня за себе си - ядрената авария в Чернобил.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:37, 22.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В планината Шумава в югозападна Чехия ловът е традиция. В Чехия, както навсякъде, ценят месото от дивеч. Ястия с месо от диви глигани се сервират в ресторанти и се готвят у дома. Но тази зима са открити глигани, заразени с радиоактивния изотоп цезий 137.

Ян Розмос, Чешки ветеринарен институт: Изследваме стотици глигани от заразените области и близо 50 процента от тях показват стойности над допустимите граници за цезий 137.

Този изотоп е изпуснат при аварията в Чернобил през 1986 г. и се е разнесъл на обширна територия, чак до този регион. Цезий 137 е открит в гъби и е установено, че трюфелите поемат големи дози от него. През зимата храната е оскъдна и глиганите ровят под земята за трюфели. Именно така поемат радиация. Това става обикновено от октомври до февруари.

Иржи Драпал, Съвет по безопасност на храните: Проблемът е сезонен, но през годините след катастрофата в Чернобил няма значително намаление на радиацията.

Периодът на полуразпад на цезий 137 е 30 години. Радиацията вече е спаднала наполовина, след още 30 години това ще се повтори и т. н. Глиганите ще "светят" още дълго, но месото за консумация се изследва. Заразеното с радиация е опасно за здравето само в големи дози. Трябва да си го ял често, поне два месеца, за да се разболееш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Будапеща оттегли кандидатурата си за домакин на Олимпийските игри през 2024 г.
Будапеща оттегли кандидатурата си за домакин на Олимпийските игри през 2024 г.
Международният фестивал Кукерландия беше открит в Ямбол
Международният фестивал "Кукерландия" беше открит в Ямбол