НОВИНИ

Рафтинг сезонът в Кресненското дефиле е открит

Официално откриха рафтинг и каяк сезона в река Струма в Кресненското дефиле. Първите лодки се спуснаха по бързите води на Струма. Организаторите са подготвили през целия уикенд много забавления за всички любители на екстремните спортове. Според тях условията са добри и всеки, които иска може да опита да премине с гумена лодка през 11-километровото трасе.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
22:07, 30.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Спускането в река Струма трае около час и е изпълнено с много емоции, тъй като на доста места има бързеи и подводни камъни. Нивото на водата е високо, а силеният вятър допълнително затруднява управлението на лодките.

Александър Младенов, инструктор: Има доста вълни, които през цялото време за заливат лодката. И общо взето хората попадат в една непозната среда, в която преди не са попадали.

За да се спуснеш с гумена лодка по- реката на са необходими специални умения, само желание и задължителна екипировка, без която не може- дрехи от неупрен, каски, гребла и специални обувки. С всяка година броят на любителите на рафтинга се увеличава. Все повече са и родителите, които качват в лодките и децата си.

Калоян Пенев, инструктор: Задължително те са капитаните, защото много обичат да дават някакви команди, да се кефят, са се смеят. "
Александър Пенев: Препоръчвам на всеки да дойде, защото водата е много висока и наистина е дота екстремно, доста екстремно, хората някакво от какво да се плашат.
;
Елиза Стоева: Не ме е страх от бързеите , не ме страх от това, че може да се обърне лодката, защото това винаги може да се случи.

Мотото на организаторите е „Чиста Струма", традиционно всяка година преди откриването на сезона, те почистват района около реката.

През целия ден за децата имаше предвидени много забавления. Едно от най- интересните неща за зрителите беше състезание по обръщане на лодка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор на автобус почина зад волана в Пловдив
Шофьор на автобус почина зад волана в Пловдив
Айфеловата кула става на 130 години
Айфеловата кула става на 130 години