НОВИНИ

Ракетни удари между Израел и "Хамас"

Ескалира напрежението между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа. Двете страни се обстрелваха с ракети през изминалите 24 часа. Има ранени и загинали, както в Израел, така и сред палестинците. Причина за новата вълна от насилие стана израелска тайна операция в ивицата Газа преди два дни, при която бяха убити седем палестинци от радикалното движение "Хамас".

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:50, 13.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В отговор на израелската тайна операция в ивицата Газа палестинските групировки подложиха на ракетен обстрел райони в Южен Израел. Изстреляни бяха 300 ракети, гранати и противотанкови ракети. Според израелските спасителни служби един човек е загинал, а повече от 50 са ранени. В пристанищния град Ашкелон не всички са успели да стигнат до бомбоубежищата.

Алекси Буса, жител на Ашкелон: След като излязохме от бомбоубежището, видяхме хаос . Ракета беше разбила прозореца на съседката ни. Тя е била сама вкъщи, но за щастие е била в друга стая.

Разрушения и в ивицата Газа. На палестинските удари, които са най-сериозните от четири години насам, Израел отговори с обстрел от бойни самолети, дронове и танкове. Съобщава се за трима загинали. Сред унищожените цели са сградата на телевизия Ал Акса в Газа, щаба на военното разузнаване на "Хамас" и хотел.

Абдала Хабуб, жител на град Газа: Половината от хората в този район припаднаха от миризмата, пушека и пожарите. Стените и прозорците се срутиха върху главите ни.

Палестинският лидер Махмуд Абас нарече случващото се "израелска агресия". Израел от своя страна обвини "Хамас" в тероризъм, както и че движението е пресякло "червена линия". Новата вълна от насилие може да върне назад международните преговори с посредничеството на ООН за постигане на трайно примирие в Газа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Цените на тока и парното няма да се променят до края на отоплителния сезон
КЕВР: Цените на тока и парното няма да се променят до края на отоплителния сезон
Откриха противотанкови мини край Разград
Откриха противотанкови мини край Разград