НОВИНИ

Рахмат Акилов се призна за виновен за атентата в Стокхолм

Главният заподозрян за терористичното нападение в Стокхолм Рахмат Акилов се призна за виновен пред съда в Стокхолм. Задържането му под стража беше удължено до 11 май. В средата на май се очаква да започне и процесът срещу него. При нападението, извършено с откраднат камион, загинаха 4 души, а 15 бяха ранени.

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
17:47, 11.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На изслушването Акилов бе доведен с белезници. Очакваха го много журналисти и строга охрана. Веднага след самопризнанието му репортерите бяха помолени да напуснат залата. Признанието на 39-годишния узбекистанец е ключово доказателство, но не е достатъчно основание за издаване на присъда. Нужни са още доказателства, обясни заместник-главният прокурор.

Ханс Ирман, зам.-главен прокурор на Швеция: "Това е само началото на мащабно разследване. Целта на прокуратурата е да открие всички евентуални участници в нападението."

Акилов призна, че той е шофирал камиона, убил четирима и ранил 15, но какви са били мотивите му - все още не е ясно.

Юан Ериксон, адвокат на Акилов: "Нямам право да коментирам мотивите на клиента ми. Това е изискване на съда."

Все още не е потвърдено и дали Акилов има връзки с терористични организации. Досега никоя групировка не е поела отговорност за атентата.

Ханс Ирман, зам.-главен прокурор на Швеция: "Не мога да кажа каква присъда може да получи Акилов. На този етап това не е най-важното."

Засега узбекистанецът остава в ареста. Там ще му бъдат наложени някои ограничения: няма да може например да използва мобилни комуникации. Съдебният процес може да започне до средата на май или по-късно, ако трябва да се събират още доказателства.

Междувременно поради липса на доказателства бяха свалени подозренията за съучастие към втория задържан във връзка с атентата. Той обаче няма да бъде пуснат на свобода, защото вече има издадена заповед за депортирането му от Швеция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се начини за безопасното събаряне на козирката в Сливен
Търсят се начини за безопасното събаряне на козирката в Сливен
Благоевградчани избират Северна Гърция за Великденските празници
Благоевградчани избират Северна Гърция за Великденските празници