НОВИНИ

Рахой пледира за каталунски лидер, който да уважава законите

Испанският премиер Мариано Рахой пледира днес за един лидер на Каталуния, който да има бъдеще и който да уважава законите, предаде Франс прес. „Днес най-спешното е Каталуния да има един лидер с бъдеще, който да има достатъчно подкрепа и който, каквито и да са неговите идеи, да уважава закона“, заяви Рахой при закриването на конгреса на неговата Народна партия, провеждащ се в град Севиля.

bnt avatar logo
от БТА
22:26, 08.04.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
рахой пледира каталунски лидер уважава законите

Вчера председателят на каталунския парламент Роже Торен обяви, че отново посочва задържания привърженик на независимостта на Каталуния Жорди Санчес за кандидат за лидерския пост на Каталуния. Този пост е вакантен вече три месеца след предсрочните избори в областта. Но за да встъпи в длъжност, Санчес трябва да получи съдебно разрешение за излизане от ареста.
За четвърти път председателят на каталунския парламент предлага кандидат. Първо това беше Карлес Пучдемон, после беше за първи път Санчес, след това беше бившият говорител на каталунското правителство Жорди Турул. И тримата кандидати са обвинявани от Мадрид в бунт. Ако вината им бъде призната в съда, то те може да получат до 30 години затвор. Вчера Пучдемон изрази подкрепа за повторната кандидатура на Жорди Санчес.

Ако до 22 май не бъде избран нов каталуски президент, то автоматично ще бъдат свикани нови регионални избори.
Докато няма правителство, Каталуния остава под попечителството на Мадрид, която суспендира автономията ѝ след декларацията за независимост от 27 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгарски депутат: Управляващите едва ли ще спечелят мнозинство
Унгарски депутат: Управляващите едва ли ще спечелят мнозинство
Полицията обискира дома на нападателя от немския град Мюнстер
Полицията обискира дома на нападателя от немския град Мюнстер