На сайта на Интерпол от списъка с издирваните лица е премахнато името на косовския премиер Рамуш Харадинай, срещу когото Сърбия издаде международна заповед за арест, съобщи Танюг. В сайта на Интерпол името на Харадинай се намираше в списък с 18 лица от Косово, които са издирвани от Сърбия. Министърът на правосъдието на Косово заяви, че с това се премахва пречката Харадинай да излиза от страната.

© снимка: БТА / АРХИВ
Арестуваха Рамуш Харадинай

Арестуваха Рамуш Харадинай

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай е арестуван във Франция по искане на Сърбия.

По-рано тази година Рамуш Харадинай, бивш косовски бунтовнически лидер, който през септември стана премиер, бе арестуван във Франция по заповед за арест, издадена от Сърбия. Той бе освободен, след като френски съд отхвърли искането за екстрадиция на Белград.

Днес аз бях информиран, че Интерпол е премахнал 18 души от Косово, които са издирвани от Сърбия, и този списък включва и Рамуш Харадинай, заяви Абелард Тахири, министър на правосъдието на Косово пред Ройтерс. След днешното решение всички тези хора са свободни да пътуват извън страната без проблем, каза той.
Харадинай и другите бяха издирвани от Сърбия за извършване на военни престъпления.

Сърбия обвинява Харадинай в убийство на сърби в края на войната в Косово. Конфликтът през 1998-99г. приключи след като НАТО бомбардира СР Югославия, която тогава се състоеше от Сърбия и Черна гора, в продължение на 78 дни, за да застави Белград да изтегли войските си от Косово и да спре кампанията срещу етническите албанци.

Харадинай, който бе два пъти съден и оправдан от трибунала на ООН за военните престъпления в Хага, отрича да е извършвал престъпления. Косово обяви независимост през 2008 г., но Сърбия отказва да признае своята отцепилата се бивша област.

Рамуш Харадинай очаква да бъде освободен от френския съд

Рамуш Харадинай очаква да бъде освободен от френския съд

Бившият косовски премиер и лидер на Алианс за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай, който бе арестуван в началото на януари във Франция по искане на Сър...