Бившият косовски премиер и лидер на Алианс за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай, който бе арестуван в началото на януари във Франция по искане на Сърбия, утре отново ще се изправи пред съда в град Колмар, предаде Танюг.

© снимка: БТА / АРХИВ

"Вярвам, че съдът тази седмица ще приключи моя случай и ще ми даде възможност да се върна в Косово", каза Харадинай за радио Свободна Европа. Бившият премиер бе съден от Международния трибунал в Хага, който го освободи от обвинения през 2012 г. Белград иска екстрадицията му, за да го съди за случаи, които не са били предмет на процеса в Хага.

Сърбия обвинява Харадинай във военни престъпления по време на конфликта в Косово през 1998-1999 г., когато е бил командир в Армията за освобождение на Косово. Харадинай определи обвинението, повдигнато от Белград и искането за екстрадирането му от Франция като "политическа игра" преди президентските избори в Сърбия.

Френски съд нареди освобождаването на Харадинай

Френски съд нареди освобождаването на Харадинай

Френски съд нареди днес освобождаването на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай, задържан миналата седмица на летище в Източна Франция заради издад...

Сърбия ще поиска от Франция да екстрадира Рамуш Харадинай

Сърбия ще поиска от Франция да екстрадира Рамуш Харадинай

Сръбският премиер Александър Вучич заяви днес, че Сърбия ще поиска от Франция да й предаде Рамуш Харадинай и добави, че се надява, че и в този случай...

Арестуваха Рамуш Харадинай

Арестуваха Рамуш Харадинай

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай е арестуван във Франция по искане на Сърбия.