НОВИНИ

Ранени и арести при най-масовите протести в Алжир след Арабската пролет

82-годишният алжирски президент Абделазиз Бутефлика е в реанимация в Женевска болница. Той е бил транспортиран до Швейцария със самолет почти в безсъзнание, съобщава ливанската телевизия "Ал Маядин". Снощи при протести срещу нов президентски мандат на Бутефлика се стигна до сблъсъци с полицията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:38, 02.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Президентът Бутефлика е на власт от 20 години и страда от усложнения след инсулт през 2013 г. Масови демонстрации срещу намерението му да се кандидатира за пети мандат на изборите през април снощи прераснаха в сблъсъци с полицията.

Съобщава се за десетки ранени, включително полицаи. Има и арестувани граждани, а 60-годишен мъж е починал от инфаркт.

Полицията в столицата използва сила срещу младежи, които успяха да нахлуят в луксозния хотел "Ел Джазаир". Той се намира на улицата, която води към сградата на президентската институция. Изпочупени са коли и витрини.

Срокът за подаване на кандидатури за президентските избори на 18 април изтича утре. По закон Бутефлика трябва да внесе своята лично. Той заяви намерения за нов мандат на 10 февруари. Антиправителствени протести са в ход от една седмица.

Снощи за първи път националната телевизия започна вечерната си емисия с кадри от проявите и спомена за безредици в столицата, принудили полицията да използва сълзотворен газ. Сегашното недоволство е най-масовото в Алжир след Арабската пролет преди осем години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха във Варна един от най-издирваните испански наркотрафиканти
Заловиха във Варна един от най-издирваните испански наркотрафиканти
Спейс Екс изстреля манекен към МКС
"Спейс Екс" изстреля манекен към МКС