Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до 50% от разходите, съобщават от Института за анализи и оценки в туризма. Именно февруари е месецът, в който можем да се възползваме от предимствата на ранното записване. Въпреки атрактивните цени обаче, от бранша отчитат спад до 15% в ранните записвания.

Най- предпочитаните от българските семейства дестинации за лятото са южните ни съседи Гърция и Турция с почти еднакъв пазарен дял. Колкото по - рано се запишем за лятната почивка в чужбина , толкова по-голямо е намалението.

Доц. Румен Драганов - Институт за анализи и оценки в туризма: Тези, които се запишат до края на февруари могат да ползват най-големите намаления, до края на март намаленията ще стигнат до 25%, до края на май - до към 10 %. Но почивките за най - хубавите периоди на лятото - юли , август ще се продадат първи. Т.е. тези , които се запишат първи , не само ще ползват намаленията , но и ще вземат по - хубави хотели на първа линия.

При ранни записвания за лятна почивка и в България също има намаления, ако направим това до края на февруари.

Хотелиерите по българското Черноморие вече се готвят за предстоящия туристически поток и от чужбина. Това лято очакваме най - много чужденци от Румъния ,Турция и Гърция.

В момента в интернет се предлагат оферти за чужденци с отстъпка до 20% за активния летен сезон. Въпреки атрактивните цени обаче, от бранша отчитат спад в ранните записвания с между 10 и 15 на сто.

По данни на Варненската туристическа камара към средата на януари броят на продадените пакети за почивка е със 100 хиляди по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Не че сме направили някакви грешки като дестинация, просто отново печеливши тази година са Турция, Тунис и Египет, където ръстовете на всички западноевропейски пазари са двуцифрени.

Забавяне в ранните записвания за Черноморието има най - вече в продажбите за руските туристи , които тази година са намалели с 25%, както и при немските туристи.

Ивелина Попова, хотелиер: Немският пазар, който за нас е традиционен и принципно очакваме от тях най-дълъг сезон, е за момента губещ. Този пазар е много чувствителен към ценовите нива и предвид факта, че други дестинации предлагат по-добри такива, ние от това губим в момента."
Доц. Румен Драганов - Институт за анализи и оценки в туризма: Положителното е, че последните преговори които бяха проведени между министерството на туризма и Руската държавна агенция по туризъм показват, че ние ще облекчим визите за руснаците, което е една положителна стъпка по отношение очакване на повече туристи от Русия спрямо предходната година.

И накрая трябва да имаме пред вид, че макар да носи финансова изгода, ранното записване крие и известни рискове. Един от тях е, че ако възникнат непредвидени обстоятелства, при анулиране на почивката, ще трябва да платим неустойки.