Расте броят на абонатите, които искат да използват парно в домовете си. Това отчитат от ЕВН-Топлофикация в Пловдив. В същото време обаче масово в новите жилищни сгради не се инсталира топлопреносна мрежа, което лишава хората от възможността да ползват екологична енергия. А от там се задълбочава и проблемът с мръсния въздух.

Пловдив

Пловдив е сред градовете в Европа с най-мръсен въздух. През последните две години градът отчита и бум на жилищното строителство. В огромната си част обаче новите блокове не разполагат с инсталация за централно топлоподаване и газификация.

Петър Костадинов, отдел "Комуникации" в ЕВН – България: "Разходите за това не са големи. Не се оскъпяват имотите. По този начин клиентите наистина могат да ползват централно отопление. Трябва да има общо разбиране между сектора, строителния бизнес и Общината."

От топлофикационното дружество ще предложат на Община Пловдив редица мерки, които да подкрепят борбата с мръсния въздух. Първата стъпка е да се направи цялостен анализ за това каква част от пловдивчани ползват твърди горива. Друга мярка е да се насърчи централното топлоподаване.

Ангел Киров, ръководител на "ЕВН България Топлофикация": "Да бъдат изграждани вътрешни инсталации за всички новостроящи се сгради в райони, които са централно топлофицирани или газифицирани."

84-годишният Георги Тошков е домоуправител на първия в страната блок, в който бе изградена новата хоризонтална инсталация.

Георги Тошков, домоуправител на блок в Пловдив: "Има топломер, а не уред за отчитане на единици, т.е. отчита реално мегавати. Всеки момент можеш да го отвориш."

Резултатите през първите два сезона в този блок показват, че разходът за енергия от сградна инсталация е средно два лева на имот за месец. Инвестицията в системата е по около 1000 лева на апартамент.

Ангел Киров, ръководител на "ЕВН България Топлофикация": "Важното в случая е, че една голяма част от тези разходи могат да бъдат поети от програмата за саниране."

Затова от дружеството предлагат проектите за енергийна ефективност да бъдат съгласувани, ако в тях е залегнело преобразуването на старите вертикални топлопреносни мрежи в новите хоризонтални.