НОВИНИ

Расте броят на децата, страдащи от различни заболявания

Увеличава се броя на децата, които страдат от плоски стъпала. Често учениците имат и проблеми с очите, показват резултатите от профилактични прегледи на над 3000 ученици от Благоевградска област.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:48, 02.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От един месец лекари от Благоевград извършват ежедневно безплатни профилактични прегледи на учениците в специална мобилна клиника. В нея децата се преглеждат от специалисти по ортопедия, уши, нос и гърло, стоматолози и офталмолози.

Доктор Александър Сивиков, ортопед: Най-честото е плоскостъпието. Увредата на свода води до увреда на гръбнака и цялата механична верига от врата до стъпалото. За това профилактично трябва да носят ортопедични обувки или ортопедични стелки, които да подпомогнат доизграждането на стъпалото. До 16 години не се ли коригира остава за цял живот.
Доктор Русанка Венелинова: Типични са проблемите с очите. Предполагам че това е много характерно последните години с таблетите, с телефоните от най-ранна възраст просто децата ги виждате те са с очила. Улавят се, това което е интересно, неща които биха убегнали на родителите като далтонизъм например.

За здравословните проблеми на децата, родителите могат да разберат от страницата на проекта, по който се извършват безплатните профилактични прегледи.

Д-р Русанка Венелинова, ръководител на проекта: След всеки преглед - освен че пишем резултати пишем и референтни стойности, тоест това са нормите за съответната възраст и ако има нещо което е като отклонение със забележка и веднага могат да обърнат внимание подчертаваме да се отиде към фамилния лекар или друг специалист.

По българо-гръцкия проект предстои и 320 учители от Благоевградска област да преминат през обучение за оказване на първа помощ. Целта е те да могат да реагират бързо при възникнал проблем в училище, още преди идването на спешен екип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хвостохранилището в Горни Богров затворено заради запрашаване
Хвостохранилището в Горни Богров затворено заради запрашаване
Серия хорови концерти в европейската културна столица Пловдив
Серия хорови концерти в европейската културна столица Пловдив