Най-малко 9 души са загинали, а близо 50 са ранени след влакова катастрофа в турската столица Анкара. Вискоскоростна композиция се е ударила в локомотив. Спасителната операция и разчистването на релсите продължава. Прокуратурата в Анкара вече започна разследване на тежкия инцидент.

Около 6.30 ч. местно време, на около 5 км. от централната жп гара в Анкара, вискоскоростен влак буквално помита локомтив, който извършвал проверка на релсите. Два от вагоните дерайлират. След това върху тях се срутва надлез.

На мястото пристигат десетки линейки, пожарни коли и представители на местната гражданска защита. Използват се специални инструменти, за да се режат смачканите вагони. Гарата беше посетена и от управителят на Анкара.

Васип Шахин, губернатор на Анкара: Тази сутрин в 6.30 ч. на гарата, където сме в момента, високоскоростен влак се е ударил в маневриращ локомотив. На място незабавно са изпратени спасителни екипи.

Според предварителната информация, композицията се е движела със скорост 80-90 км/ч, а маневриращият локомотив не е трябвало да бъде на релсите. Сблъсъкът се е случил около 4 мин., след като влакът потегля по маршрута Анкара-Коня на гара, на която композицията не спира. На мястото на злополуката се събират и много хора, чиито близки са пътували във влака.

Според местни медии сред загиналите е и машинистът на влака, а най-малко трима от ранените са в тежко състояние. Обстоятелствата около катастрофата и причините за нея се изясняват.