359 са вече жертвите на атентатите в Шри Ланка, съобщи местната полиция. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаките, но властите все още проучват докъде се простират чуждестранните връзки на атентаторите. Страната е в режим на извънредно положение, а арестите на заподозрени продължават, като до момента са задържани 58 души.

Шри Ланка е в режим на извънредно положение след смъртоносните атентати в неделя. В столицата Коломбо е наложен комендантски час, има съмнения, че въоръжени с експлозиви може да са на свобода.

Ранил Викремесингхе, министър-председател на Шри Ланка: "Ислямска държава" пое отговорността. Това, което знаем предварително е, че съществуват чуждестранни връзки. Имало е обучения и координация, която ние не сме засекли. Ще проверим съобщението на групировката. Имаме съмнения, че атентатите имат връзка с ИДИЛ.

Шри Ланка обяви по-рано, че атентатите срещу църкви и хотели може да са отмъщение за нападенията срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обаче не потвърди това становище:

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Запознах се с изявленията. Ние не сме получили нищо официално, нито имаме доклади от разследването, които да потвърждават казаното в Шри Ланка. Напълно разбирам, че страната е в много ранен етап от разследването, но не можем да потвърдим тези изказвания.

Заради пропуски в разузнаването, полицията и силите за сигурност в Шри Ланка ще бъдат преструктурирани, а началниците в отбранителния сектор - сменени.