НОВИНИ

Расте броят на жертвите на опустошителното цунами в Индонезия

Броят на жертвите на опустошителното цунами в Индонезия достигна 280 души. Ранените са над 1000, изчезналите - десетки. Вълната удари бреговете на островите Ява и Суматра в събота вечер след изригване на близкия вулкан Анак Кракатау.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Снимки: БТА
12:00, 24.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Повече от денонощие след преминаването на смъртоносните вълни, търсенето на оцелели и изчезнали не спира. Продължава и разчистването на отломките и рухнали хотели и къщи, запокитените от водата коли, лодки, дървета. Пазачът на хотел преживява отново кошмарната вечер.

Видях гигатнски вълни около 9 и 30 вечерта. Втурнах се вътре и извиках на гостите и на шефа ми да бягат. Евакуирахме се на по-високо. Вълните бяха два - три метра високи, удариха три пъти, и ставаха все по- силни.

Страхът от ново цунами не намалява. Към местните и туристите е отправено предупреждение да стоят далеч от брега и по възможност, на по-високо място заради опасност от ново изригване на Анак Кракатау.

Той избълва лава в събота половин час преди приливната вълна да удари брега. Предполага се, че огромно свлачище на земна маса от южния му склон е довело до образуването на цунамито.

;

Вулканът се активизира през последните месеци.

В Индонезия има 127 активни вулкана или 13% от всички вулкани на планетата, но страната няма система за предупреждение за опасност от цунами, предизвикано от вулканична активност, а само - от земетресения.

;

Властите съобщиха, че именно това е причината да не бъде вдигната тревога в събота вечер. Говорителят на Националната агенция за борба с бедствията на Индонезия обясни, че на практика от 2012 година Индонезия няма работеща система за предупреждение за цунами поради липса на средства, вандализъм към сензорите и технически проблеми.

Индонезия се намира в така наречения Огнен пръстен в Тихия океан, за който са характерни земетресения и вулканични изригвания. Това е второто цунами, което удря страната тази година. През септември седемметрови вълни, вдигнати след земетресение, заляха остров Сулавеси и причиниха смъртта на над 2000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на Рождество Христово
В очакване на Рождество Христово
МВР разследва катастрофата с директора на Гранична полиция
МВР разследва катастрофата с директора на "Гранична полиция"