НОВИНИ

Расте броят на жертвите при атаката в Йемен, повечето загинали са деца

Въздушна атака беше извършена срещу автобус в северната част на Йемен. В него са пътували предимно деца. Данните за жертвите са противоречиви. Първоначално се съобщаваше за 20 жертви, но местни медии твърдят, че те са най-малко 50, а ранените са близо 80.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:46, 09.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Автобусът е ударен от въдуха на един от пазарите в град Саада. В него пътували предимно деца, които са се връщали от излет. Шофьорът спрял, за да си купи разхладителна напитка.

Муса Абдула, очевидец: Атаката се случи по средата на пазара, като мишената беше автобус с деца. Магазините ни бяха отворени, хората се разхождаха. Всички загинали са местни жители, деца и собственици на магазини.

Според местните медицински власти повечето от загиналите са деца под 15-годишна възраст. Червеният кръст доставя допълнителни материали на болничните заведения, където са настанени десетките ранени, повечето от които също са деца. Междунанродни благотворителни организации описват ситуацията като ужасяваща и призвовават за пълно, незабавно и независимо разследване на нападението.

То е извършено от арабска коалиция, начело със Саудитска Арабия, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен. В съобщение се казва още, че ударът е легитимна военна операция и е целял вражески ракетни установки.

От няколко години в Йемен се води гражданска война между правителството и бунтовниците хуси, които контролират севера на Йемен и столицата Сана. Коалицията обвини хусите, че използват деца за жив щит, което те категорично отрекоха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния отговори на обвиненията на Салвини, че изпраща роби в Италия
Румъния отговори на обвиненията на Салвини, че изпраща "роби" в Италия
Холандските пилоти получиха разрешение да се включат в стачката на Райънеър
Холандските пилоти получиха разрешение да се включат в стачката на "Райънеър"