Въздушна атака беше извършена срещу автобус в северната част на Йемен. В него са пътували предимно деца. Данните за жертвите са противоречиви. Първоначално се съобщаваше за 20 жертви, но местни медии твърдят, че те са най-малко 50, а ранените са близо 80.

Автобусът е ударен от въдуха на един от пазарите в град Саада. В него пътували предимно деца, които са се връщали от излет. Шофьорът спрял, за да си купи разхладителна напитка.

Муса Абдула, очевидец: Атаката се случи по средата на пазара, като мишената беше автобус с деца. Магазините ни бяха отворени, хората се разхождаха. Всички загинали са местни жители, деца и собственици на магазини.

Според местните медицински власти повечето от загиналите са деца под 15-годишна възраст. Червеният кръст доставя допълнителни материали на болничните заведения, където са настанени десетките ранени, повечето от които също са деца. Междунанродни благотворителни организации описват ситуацията като ужасяваща и призвовават за пълно, незабавно и независимо разследване на нападението.

То е извършено от арабска коалиция, начело със Саудитска Арабия, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен. В съобщение се казва още, че ударът е легитимна военна операция и е целял вражески ракетни установки.

От няколко години в Йемен се води гражданска война между правителството и бунтовниците хуси, които контролират севера на Йемен и столицата Сана. Коалицията обвини хусите, че използват деца за жив щит, което те категорично отрекоха.

50 души загинаха при въздушен удар срещу автобус в Йемен

50 души загинаха при въздушен удар срещу автобус в Йемен

50 души, повечето от които деца, загинаха при въздушен удар срещу автобус в северен Йемен. Страната е раздирана от гражданска война. Атаката е била н...