НОВИНИ

Расте броят на жертвите при взрива на тръбопровод в Мексико

Броят на жертвите от взрива и последвалия пожар на тръбопровод в Мексико нарасна до 66 души. Информацията съобщи в Туитър губернаторът на щата Омар Фаяд. Огънят вече е изгасен, но след огледа на мястото, броят на жертвите може и да нарасне. Мексиканският президент обеща днес още по-сериозни усилия срещу кражбите на гориво.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:32, 19.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Почти празнична атмосфера, докато хора пълнят съдове с гориво от бликащия гейзер - това показват кадри преди пожара. После огромното огнено кълбо поглъща десетки.

Взривът и пожарът избухват в участък, където тръбата е била пробита, както се предполага от крадци, а местните жители са се втурнали да се възползват. В някои дневни кадри преди пожара се виждат и войници. Според властите, не им е стигнало време да обезопасят района.

Трагедията се случва само три седмици след като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор започна кампания срещу нелегалното източване. Затварянето на участъци затрудни снабдяването с гориво и това също е пратило не малко хора към пробивите на крадците. Президентът, поел поста миналия месец, не се отказва.

Андрес Мануел Лопес Обрадор, президент на Мексико: Не само няма да спрем борбата, а ще я засилим, докато изкореним тази практика. Ще дадем на хората алтернативи, за да не прибягват до такива действия.

Миналата година от кражбата на гориво държавата е загубила 3 млрд. долара. През първите десет месеца на 2018 г. бандите са пробили тръбопроводи 12 581 пъти, или средно 42 пъти на ден. Има и редица смъртоносни инциденти като днешния - преди пет години подобен такъв е взел 37 жертви.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете падна в 110-метрова шахта в Испания, властите провеждат спасителна операция
Дете падна в 110-метрова шахта в Испания, властите провеждат спасителна операция
Пожар изпепели три къщи, паметници на културата в Габрово
Пожар изпепели три къщи, паметници на културата в Габрово