НОВИНИ

Расте интересът към винения туризъм в Югозападна България

Все по- голям става интересът към винения туризъм в Югозападна България. Повечето от избите предлагат услугата, която вече е популярна не само сред чужденците, но и сред българските туристи. Хората искат да видят начина, по който се отглежда гроздето и технологията за производство на виното. Увеличава се и броят на избите в региона, които отварят в последните няколко години.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:54, 02.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Според лозари чрез винения туризъм страната ни може да се докаже като производител на качествено вино. При обиколките на избите туристите могат да проследят целия процес на обработка на гроздето и бутилирането на питието. Това, което впечатлява чужденците е доброто качество, което се предлага на ниска цена у нас.

Росица Атанасова: Аз мисля, че виното последните години в България качеството се повишава страшно много и всяка година имаме все повече, какво да покажем, така че България да стане известна със своето вино. Тя вече е била и отново да стане, така позната и популярна.
;

Стойчо Стоев е управител на винарна, която произвежда около 120 000 бутилки годишно и отглеждат 650 декара лозови масиви. Продукцията основно се реализира на пазара у нас. Казва, че тази година е трудна за винопроизводителите, заради проливните дъждове и градушките, които паднаха на места.

Стойчо Стоев, управител на винарна: Сутрин слънце вечер дъжд, много трудно е. За растенията да бъдат опазени здрави, за да бъде, за да бъде хубава реколтата. Докато не се прибере гроздето, никой не бива да са хвали с постижение и реколта.

Чуждестранните туристи обикновено търсят и искат да опитат характерните за региона български мелнишки вина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима туристи загинаха след наводненията на остров Корсика
Четирима туристи загинаха след наводненията на остров Корсика
ДРУГИТЕ новини: Още виновници за парниковия ефект
ДРУГИТЕ новини: Още виновници за парниковия ефект