Кубинският лидер Раул Кастро поздрави Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ, съобщи министерството на външните работи на островната държава.

"Председателят на Държавния съвет и Министерския съвет на Република Куба Раул Кастро Рус изпрати на Доналд Тръмп поздравителна телеграма във връзка с избирането му за президент на САЩ", се посочва в съобщението без повече подробности.

По-рано вчера властите в Хавана обявиха за провеждане следващата седмица на "стратегически" военни учения на територията на цялата страна с цел проверка на бойната готовност на армията при евентуално нашествие.

Правителството на Куба не обвърза ученията с победата на Тръмп на изборите, отбелязват агенциите. При все това почти едновременно с обявяването й беше разпространено съобщението за маневрите. Обичайно тези учения съвпадат с момент на най-голямо напрежение в отношенията със САЩ. За първи път подобни маневри се проведоха при избирането на президента републиканец Роналд Рейгън през 1980 г., припомня АФП. Последните учения от този тип бяха организирани през 2013 година.

В Куба много хора споделиха безпокойството си след изборната победа на Тръмп, който по време на кампанията си обеща да спре процеса на нормализиране на отношенията с Куба, започнат от президента Барак Обама в края на 2014 година.

Още по темата Битката за Белия дом