НОВИНИ

Раул Кастро призова САЩ да отменят ембаргото

Кубинският президент Раул Кастро призова Съединените щати да отменят ембаргото срещу Куба, наложено през 1962 година. От старта на нормализирането на отношенията между двете страни измина малко повече от година. Икономическата блокада на острова остава ключовият проблем между Хавана и Вашингтон.

bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 30.12.2015
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Раул Кастро отправи призива си при закриването на парламентарната сесия.

Раул Кастро, президент на Куба: "Най-важното сега е президентът Барак Обама решително да използва широките си правомощия, за да промени прилагането на блокада. Това ще бъде основа за съществен напредък".

Кастро подчерта, че Куба няма да приеме условия, които накърняват суверенитета ѝ. Отмяната на ембаргото е свързана с искания за компенсации от различни хора и компании. Освен това демократът Барак Обама трябва да получи одобрението на Конгреса, контролиран от републиканци. Раул Кастро прогнозира промени в кубинската икономика, където от 4 години вече има и малък частен сектор.

Раул Кастро, президент на Куба: "Догодина брутният вътрешен продукт ще продължи да нараства, но с едва два процента като следствие от финансовите ограничения, свързани с намаления традиционен износ, например на никел".

Куба изнася още захар и рафинирани петролни продукти. Кубински лекари работят във Венецуела срещу вноса на суров петрол. Хавана получава и пари за кубински работници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат електромери и по празниците
Отчитат електромери и по празниците
Президентът на Грузия назначи Гиорги Квирикашвили за премиер
Президентът на Грузия назначи Гиорги Квирикашвили за премиер