НОВИНИ

Равносметката след края на военноморското учение "БРИЗ 2017"

Националното военноморско учение с международно участие "БРИЗ 2017" е вече в историята. Ето и равносметката от него.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
09:24, 23.07.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

21-ото военноморско учение "БРИЗ" продължи традицията от предишните издания да работи съвместно с държавни и местни организации.

Румен Радев, президент на Република България: Доволен съм от това, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили, а също така и оперативната съвместимост с нашите партньори.
контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили: За пореден път българските военни моряци показаха своя професионализъм. Доволен съм от това, което беше демонстрирано.

В учението бяха отработени действия за спасяване на бедстващи хора, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море, отразяване на атаки на въздушен противник, атака на подводница от кораб с противоподводни бомби и артилерийска стрелба по въздушна цел.

контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили: Учението се характеризира като изключително полезно от военна гледна точка. Наред с това демонстрирахме способностите тези наши действия да бъдат интегрирани с нашите партньори и едва тогава можем да говорим за една истинска морска сигурност.

Една от основните цели на учението БРИЗ от създаването му до днес е да се сертифицират кораби на Военноморските сили. На това учение това беше фрегатата „Дръзки".

капитан първи ранг Ваньо Мусински, ръководител на процеса на сертификация във ВМС: Тази сертификация се осъществява по документ на НАТО, който се нарича „Маревал", който поставя критерии на силите за всички натовски кораби и след като корабът бъде сертифициран по тези критерии, той е готов за участие в мисии и операции.

На борда на фрегатата „Дръзки" за първи път като част от екипажа участва и най-младият потомствен офицер лейтенант Мирослав Велков.

лейтенант Мирослав Велков, фрегата „Дръзки": Очакванията ми бяха надскочени. Изненада ме начинът на структуриране, начинът на командване. Бях изненадан от мащаба - колко кораби в отделните групи маневрират и извършват съвместни действия.

Общо в учението участваха 20 бойни и спомагателни кораба и катера, една подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на страните партньори, както и 83 души и 21 държавни организации и ведомства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелските специални служби са арестували десетки активисти на Хамас
Израелските специални служби са арестували десетки активисти на Хамас
Юбилейно издание на международния фолклорен фестивал във Велико Търново
Юбилейно издание на международния фолклорен фестивал във Велико Търново