НОВИНИ

Район "Искър" с нова програма за хора с увреждания

Нов проект за интегрирани социални услуги, насочен към хората с увреждания, стартира в район "Искър". Целта му е да предостави услуги за хората с различни здравословни проблеми според техните потребности.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:57, 22.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Стойността на проекта е 500 000 лева, а той е с продължителност 20 месеца.

Приоритет на програмата е интеграцията. За целта ще бъде изграден нов център за социални услуги, където хората с увреждания ще могат да придобият нови знания и умения. В него ще има психолог, логопед, както и арт терапевт.

"Освен това ще се предоставят транспортни специализирани услуги за хора със затруднения в движението. За тази цел ще закупим специализиран автобус, а в центъра за интегрирани почасови социални услуги ще има диспечер, който ще приема заявки", обясни Петър Моллов - заместник-кмет район "Искър".

Василка Спасова е един от хората, за които тази услуга е безценна. Заради инвалидния стол тя често се чувства ограничена, а възможността да бъде сред хора и да има достъп до градската среда за нея означава свобода.

"Ще ми бъде полезно почти всичко, транспорта, защото аз обичам да ходя на различни места и ходя", каза тя.

В рамките на новата програма хората с увреждания ще могат да кандидатстват за личен асистент. Сега личен асистент на Василка е нейната майка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технологични гиганти мерят сили в Барселона
Технологични гиганти мерят сили в Барселона
Представиха новите учебни програми
Представиха новите учебни програми