НОВИНИ

Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира след случая с фипронила

Районната прокуратура в Горна Оряховица днес се самосезира и започна проверка по случая с яйцата съдържащи опасното вещество фипронил, отглеждани в питцекомбината в село Поликраище. Ще се проверява дали производителят е извършил престъпление от общ характер, за което законът предвижда до 5 години затвор, както за това дали са нарушени правилата за производство и търговия на храни.

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 15.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Докато вървят проверките, производствената дейност и в двете фирми "Консорциум Агробизнес" АД и "Агроинвест продукт" ООД е спряна.

От ръководството са категорични, че няма опасност за здравето на хората, които са консумирали яйца от заразените партиди.

Ветеринарният лекар на двете птицеферми Ивайло Къдрев е категоричен, че винаги сами са дезинфекцирали производствените площадки, проверките са непрекъснати и нарушения никога не са били констатирани. По думите му дезинфекционните препарати не са сменяни, а използването им е ставало според разписаните правила от производителите.

Ивайло Къдрев - ръководител животновъдство, ветеринарен лекар: Работим си по едни и същи принципи години наред, просто сега започна да се търси този препарат, не знам какво се случва. Това явно е проблем, който е изненада за всички, не е единствено за нас!

Според д-р Къдрев опасната субстанция се съдържа в голяма част одобрените и масово използвани в Европейският съюз препарати за дезинфекция.

Ивайло Къдрев - ръководител животновъдство, ветеринарен лекар: Тази активна субстанция се съдържа в много препарати, които се използват за такъв тип обезпаразитяване, това са и пипитки за кучета, за котки за обезпаразитяване.

БНТ:Този препарат при стокови животни е забранен?

Ивайло Къдрев - ръководител животновъдство, ветеринарен лекар: Ние не сме използвали при стокови животни, обработвали сме терени и площи, но не и животни!

Проверките по случая продължават и към момента от фермата не се изнасят яйца, увериха още от ръководството на птицекомбината в Поликраище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрашени от изчезване животни и растения оживяват в училищен стенопис
Застрашени от изчезване животни и растения оживяват в училищен стенопис
Руският съвет за сигурност заседава за Северна Корея
Руският съвет за сигурност заседава за Северна Корея