НОВИНИ

Райски газ - новата мания сред младежите

Преди месец ви разказахме за модата на райския газ сред младежите в Слънчев бряг. Оказва се, че т.нар. весели балони вече са популярни и в столичните нощни заведения. Освен в балони, райският газ вече се предлага и в капсули, за по-продължителна употреба. В студиото на "Денят започва" д-р Мирослав Ненков също коментира новата мода сред младежите.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:30, 18.07.2017
17690
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Катерина организира събития вече 4 години. Признава, че все по-често получава запитвания за "лесно забавление" на партита.

Катерина Здравчева, организатор на събития: - Може ли да набавим това нещо да се предлага на моето събитие или на моя повод, по-интересно е, на хората ще има бъде интересно. Така че да, все по-често.
;

Приемът на райския газ се различава от приема на хелий, а ефектът от вдишването е мигновена еуфория. Вдишването и издишването става периодично в балона, това продължава около 2-3 минути.

БНТ: - Колко време продължава опиянението?
Катерина Здравчева, организатор на събития: - Около 30 сек. Не повече. Пак ви казвам , то е супер мигновено, но самото чувство е много еуфорично и дали си заслужава за тия 30 сек. да се случи нещо по-лошо.
БНТ: - Т.е. процедурата по опиянение продължава повече отколкото самото опиянение?
Катерина Здравчева, организатор на събития: - Абсолютно.
;
д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: - Нашият бял дроб е направен да диша въздух. Който представлява 76 % азот и 21 % кислород. Нашият бял дроб не е направен да диша цигарен дим, не е направен да диша райски газ, не е направен да диша хелий. Системната злоупотреба с райски газ, особено при подрастващи, 100% е вредна.
;

В по-високи дози райският газ преди известно време се използваше от лекарите за упойка на пациенти. Днес само срещу 5 лева младежите в столичните заведения, водени от любопитство, могат да получат лесно, но опасно забавление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ се срещна с наследници на Елин Пелин
БНТ се срещна с наследници на Елин Пелин
Пуснаха за движение булевард Руски. Затварят част от булевард Васил Априлов
Пуснаха за движение булевард "Руски". Затварят част от булевард "Васил Априлов"