ГДБОП и спецпрокуратурата разбиха престъпна група, укривала данъци от обществени поръчки. Четирима души са с повдигнати обвинения.

Подробностите от Тихомир Игнатов

На пресконференцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП стана ясно, че престъпната група се е занимавала с обществени поръчки, свързани със саниране.

От прокуратурата заявиха, че ремонтни дейности са извършвани. Проблемът е обаче, че парите, които е трябвало да отидат под формата на данъци в държавната хазна, не са отивали там. До момента по разследването са иззети близо 750 000 лв, също така са иззети монети с лика на Ататюрк в банков сейф.

От прокуратурата заявиха, че за периода 2017 - 2018 година групата е усвоила около 50 обществени поръчки, има данни за проекти в община Главница, Лисичино и Върбица. Ремонтирани са предимно обществени сгради, детски градини, укрепвани са и речни крита. Разследващите заявиха, че фирмите са били регистрирани на социално слаби лица.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Тази операция и реализация, съвместно със специализираната прокуратура е част от усилията на ГДБОП и специализираната прокуратура по един от основните ѝ приоритетни задачи - подобряване фиска на страната. Тези фирми развиват дейност, но не предоставят и не отчитат цялата информация за собствените си приходи пред НАП, с който осъществяват престъпен състав, който към момента успяхме според мен да докажем съвместно със специализираната прокуратура.
Кирил Пейчинов, заместник-ръководител на Специализирана прокуратура: Само едно дружество, контролирано от групата, за една година не е внесло ДДС в бюджета над 380 000 лева. Десетки са дружествата, които са предмет на разследване.

В хода на разследването са иззети множество фалшиви печати и документи. Към този момент няма информация дали в корупционната схема са замесени общински служители.

Сигналът в ГДБОП е подаден през октомври 2017 г. По-късно днес трябва да бъдат гледани мерките за неотклонение на четиримата задържани.