НОВИНИ

Разбиха група за киберпрестъпления без аналог в Европа

Два кол центъра в София в схема за интернет измама. Те са създадени от престъпна група, източвала сметки чрез предлагане на фалшива търговия с финансови инструменти чрез телефонни обаждания. Генерираните печалби са за над 700 000 лв. Повдигнати са обвинения на трима души. Според прокуратурата групата е ръководена от израелски гражданин в съучастие с 28-годишен българин и сърбин. Засега са установени 17 жертви на финансовата схема, вероятно броят им ще расте.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:16, 06.11.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Измамниците набелязвали жертвите си чрез случайни обаждания през платформите за интернет разговори. Групата наемала българи в два колцентъра в София. Задачата им била да убеждават клиентите да инвестират в акции, злато и други платежни инструменти.

Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" ГДБОП: Брокерите оставят впечатление у жертвата, че се намират във Великобритания в сериозна инвестиционна компания и техните инвестиции са абсолютно защитени.
Иван Гешев, заместник- главен прокурор: След това се убеждава това лице колко много ще спечели. В един момент обаче се оказва, че борсата се е сринала точно на този продукт и си на нула и за да тръгнат нещата трябва още малко пари да дадеш и така и така и така...

Брокерите били обучавани от израелския гражданин, сочен от прокуратурата за лидер на групата. Тези, които се съмнявали в дейността на фирмата били уволнявани, а на тяхно място се назначавали нови. За клиентите изходът винаги бил един и същи, тъй като реална търговия на борсата нямало.

Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" ГДБОП: В момента, в който се откажат да участват в тази схема и искат да изтеглят евентуални печалби в акаунта им излиза информация, че са загубили всичко и връзката с тях се прекратява.
Ваня Христева, наблюдаващ прокурор: Говорим за суми над 30 000 евро, над 80 000 щатски долара и над 60 000 лева. Има лица с причинена вреда за над 100 000 евро.

Парите на жертвите били превеждани в Украйна, а оттам се преразпределяли в сметки по целия свят, за да се прикрият следите. За целта били създадени 7 платформи в интернет с хостинг в Естония. От ГДБОП заявиха, че сайтовете нямат разрешение от Комисията за финансов надзор в България, както и от регулаторните органи в Европа.

Ваня Христева, наблюдаващ прокурор: ,,Тен Брокерс", ,,Топ Трейд Глобъл" ... това са тези от платформите, които са включени в обвинението, но данните са за още няколко.
Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Такава схема е без аналог в Европа и няма такова напреднало разследване за такава схема, която ви описваме.

От прокуратурата заявиха, че по време на акцията са задържани 13 брокери, те обаче няма да бъдат обвинени, тъй като няма данни, че са знаели за измамата. Разследващите са установили още, че групата е имала намерения да разшири дейността си в Сърбия и Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодосий Спасов и Иван Шопов с нов съвместен проект
Теодосий Спасов и Иван Шопов с нов съвместен проект
16-ти ден от протеста на  майките на деца с увреждания
16-ти ден от протеста на майките на деца с увреждания