НОВИНИ

Разбиха иманярска група, опитала да продаде уникално златно съкровище

Седем души са задържани при опит да продадат уникално златно съкровище от 4 век преди Новата ера. На четирима от тях, сред които и служител на ДАНС, са повдигнати обвинения. Акцията на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС е осъществена в момента на сключване на сделката в Симеоновград. Повече информация вижте от нашия репортер Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:05, 11.10.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

История за знатни траки и изящни накити. Находките от 4 век Преди Новата ера можеха да бъдат безвъзвратно изгубени,без общите усилия на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура. Днес уникалните бижута бяха показани на журналистите при строга охрана.

Доц. д-р Христо Попов, зам.-директор на Националния археологически институт при БАН: Паралели могат да бъдат посочени - златният венец например от могилата Голямата косматка при Казанлък и подобни такива от района на днешна Сверна Гърция. Не са толкова чести тези артефакти.

Наблюдението на участниците в криминалния сюжет започва през юли, а на 8 октомври четиримата, сред които и служител на ДАНС, са задържани в момента на сделката. Задачата му в престъпната група е била да организира срещи между иманярите и евентуалните клиенти. Предполага се, че е проверявал и надеждността им. Разследващите не съобщават името на купувача, но той е български гражданин.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Правени са опити за продажбата му в Турция преди тази сделка. Логичното е, че много трудно се намират купувачи на тези неща в България. Те са много тясно ограничен кръг от хора, които разполагат с възможности за покупка на такива неща.
Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Колегите от сектор културни ценности успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в понеделник.
Сийка Милева, наблюдаващ прокурор: Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите - за предлагане и отчуждаване на движими културни ценности.

В късния следобед Специализираният съд гледа мерките за неотклонение на задържаните. Основният аргумент в тяхна защита е, че антиките са фалшификати, но според разследващите органи, те са автентични.

След края на разследването накитите най-вероятно ще бъдат предадени на Националния археологически музей, а в началото на ноември предстои изложба с всички ахеологически ценности, спасени от силите на реда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бърз развой по екстрадицията на заподозряния за убийството на Виктория Маринова
Бърз развой по екстрадицията на заподозряния за убийството на Виктория Маринова
Още жертви на наводненията в Майорка
Още жертви на наводненията в Майорка