НОВИНИ

Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна

Варненската окръжна прокуратура предаде на съд холандец и белгиец, обвинени за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога. Каналът е разкрит благодарение на съвместните действия на ДАНС, Агенция "Митници" и Варненската окръжна прокуратура. Така е предотвратено производството на синтетична дрога за над 6 милиарда долара.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
19:56, 11.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Случаят започва да се разплита през февруари миналата година, когато на Пристанище Варна-Запад е проверен контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам. В него са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога. По документи пратката била почистващ препарат за прозорци. Забраненото вещество е трябвало да бъде доставено на нелегални нарколаборатории в Холандия, Белгия и Великобритания.

Николай Ненков - зам.-председател на ДАНС: Ние сме получили информация от наши партньорски служби от Европейския съюз, че такъв опит за трафик на прекурсори се подготвя да бъде осъществен през нашата страна.

Случаят е докладван на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество. Договорено било контейнерът да стигне до Холандия, за да бъде установен получателят.

През юни тази година двамата обвиняеми се срещат у нас и тогава са задържани.

Радослав Лазаров - и.д. окръжен прокурор на Варна: След задържането на обвиняемите, по подадената от Окръжна прокуратура информация, са разбити три нарколаборатории - две в Холандия и една в Испания.

По различно време на пристанище Варна - Запад са засечени още две пратки с прекурсори, пристигнали с кораби от Китай. През цялото време действията на контрабандистите се следели.

Светлан Савов - директор на Митница-Варна: България става изключително интересна като държава за внос на такива прекурсорни вещества. Счита се, че в едно такова малко пристанище, контролът ще е занижен.

Двамата задържани са осъждани в други европейски държави за трафик на наркотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак със 100 пътници дерайлира в Искърското дефиле
Влак със 100 пътници дерайлира в Искърското дефиле
САЩ срещу Хуауей - война за мрежата 5G
САЩ срещу "Хуауей" - война за мрежата 5G