НОВИНИ

Разбиха група за трудова експлоатация на хора, действала у нас и във Франция

Специализираната прокуратура, ГДБОП и френскитеполицейски и съдебни власти са неутрализирали една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари. Операцията е проведена на 17 септември, съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 21.09.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Едновременните действия по разследването на българските и френските власти са извършени в пълен синхрон на територията на двете държави, съгласно споразумение за съвместен екип за разследване с участието на Евроджъст и Европол.

На територията на Франция са задържани 4 лица, от които трима български и един френски гражданин. Събраните доказателства сочат, че българите организирали трафика на работници от страната в района на Лион. Там, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер. Задържаният французин осигурявал логистиката за престъпната дейност– отговарял за намирането на френски работодатели, както и за настаняването на работниците.

Групата действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция. Френският работодател трябвало да плаща възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път, а тя от своя страна – на работниците. Огромна част от полагащото се на работниците било присвоявано от дружеството на престъпната група. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Българските работници – предимно малоимотни и малограмотни хора, били набирани главно в Североизточна България. Те подписвали трудови договори с българското дружество на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават по 60 евро на ден.

Във Франция били транспортирани с нелицензиран превоз, където били настанявали в палаткови лагери. Там получавали авансово средства за храна, които впоследствие им били удържани (както и разходите за транспорт). „Заплатите“ се плащали накуп в края на работния сезон и след удръжките. В крайна сметка, полученото не стигало на някои от работниците дори да се приберат в България.

Разследването на българска територия установява, че офисът на българското дружество, изпращащо работници във Франция, е регистриран на адрес, на който се намира празен незастроен парцел.

В дома на участник в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, и в частност - за големи парични суми за дарения между участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи количества алкохол и цигари.

От офиса на счетоводна къща, обслужвала дружеството на престъпната група, е иззета цялата му налична документация (в т.ч. разписки, фактури, фишове за заплати, банкови преводи и др.).

Разследването във Франция се води за нелегална трудова дейност, трафик на хора, организирана престъпна група и изпиране на пари.

Българското разследване е за изпиране на пари в резултат на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер
Днес е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер
Тропическата буря Имелда взе пет жертви
Тропическата буря Имелда взе пет жертви