НОВИНИ

Разбиха мрежа за нелегален трафик на мигранти във Франция

Мрежа за трафик на нелегални мигранти, прехвърлила във Франция между 2500 и 3000 албанци и косовари от година насам, е разкрита от френските власти и срещу девет души са повдигнати обвинения. Това съобщи Франс прес, като се позова на източници от правоохранителните органи.

bnt avatar logo
от БТА
13:00, 21.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
разбиха мрежа нелегален трафик мигранти франция

В парижкия регион и Североизточна Франция са били задържани за кратко 14 души и обвинения са повдигнати срещу 9 от тях, включително четиримата организатори на мрежата, уточняват източниците.

Според следствието обвинените "в състава на организирана група са съдействали за влизането в страната или нелегалния престой на чужденци", посочи за АФП Фредерик Наон, прокурор на североизточния град Шомон. Трима от тях са задържани под стража, добави той.

Мигрантите тръгвали от Албания с автобуси, минавали през различни страни и стигали до Франция, оставяйки временно част от пътниците в Италия, Германия и Белгия, обясни за АФП Кристиан Лажариж, директор на граничната полиция в Източна Франция.

Превозваните до Франция косовари и албанци били стоварвани главно в Мец и Страсбург - средно четири автобуса седмично, а някои пристигали в страната със самолет.

От мрежата са се възползвали "между 2500 и 3000 души, всеки е плащал по 200 евро за билета си, което прави около 600 000 евро печалба", изчисли Лажариж. За услугите по настаняване и придружаване мигрантите давали допълнително по 600 до 1200 евро на човек.

На първо време са им помагали да си намерят жилище, вероятно и в подаването на молби за убежище, каза Лажариж. Документи в подкрепа на подобни молби били открити при обиски в автобуси, спрени през седмицата в Мец и Страсбург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовите министри на Русия и САЩ обсъдиха санкциите
Финансовите министри на Русия и САЩ обсъдиха санкциите
За шести път в София се провежда конкурс за домашна бира
За шести път в София се провежда конкурс за домашна бира