Криминалисти от Шумен разбиха престъпна група за фалшифициране на лични документи. Разследването започнало след сигнал за предстояща сделка за задграничен паспорт и други документи. Задържани са трима души. Срещу тях са повдигнати обвинения, а съдът им наложи мярка "парична гаранция" от по 2000 лв.

Шумен

В посочения в сигнала ден и час и в момент на предаване на плик са заловени тримата мъже, участници в сделката. От лек автомобил били иззети фалшиви български паспорти. Последвали обиски в домовете на заловените.

гл. инсп. Лъчезар Христов, ОД на МВР-Шумен: Бяха иззети също така компютърни конфигурации, в които имаше инсталиран софтуер, чрез който се извършва изготвянето на тези документи, принтери, скенери, фолио, специализирана хартия.

Разследването е още в своето начало, затова от прокуратурата не могат да кажат дали сред фалшивите документи с имена на български граждани има предназначени за извеждане на мигранти в Европейския съюз.

Яна Николова, прокурор в Окръжна прокуратура - Шумен: Предстоят действия по доказване съпричастността на обвиняемите към преправяне на документи, официални документи, освен тези три, за които им е повдигнато обвинение.

Според разследващите фалшивите документи се продавали от 200 до 2000 лева.

Криминалисти от Шумен пресякоха престъпна схема за фалшиви документи

Криминалисти от Шумен пресякоха престъпна схема за фалшиви документи

Криминалисти на ОДМВР-Шумен пресякоха престъпна схема за изработване и разпространение на неистински български документи за самоличност. Оперативните...