ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи и евро. При претърсванията са открити печати на различни институции, сред които дори на "Пътна полиция".

От прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на шестима души, всички са криминално проявени. Един от задържаните е излежал присъда в Германия за печатане на фалшиви пари. В хода на операцията са направени претърсвания на 12 адреса в София, Варна и Кюстендил.

Групата е имала богата гама от фалшификати. Фалшива шофьорска книжка се е продавала за 300 лева, международен паспорт или лична карта - за 600. Дипломите за образование са вървели между 250 и 650 лева.

От ГДБОП влизат в следите на групата в началото на 2019-та след получена оперативна информация за продажба на фалшиви документи.

Установени са две нива в йерархията на групата. Първото ниво е осигурявало куриери и клиенти, а второто е изготвяло фалшификатите. За прикритие на дейността е използван автосервиз.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: В състава на групата участват 6 лица. Сред тях мъж и жената, с която той живее на семейни начала, както и баща и дъщеря. Членовете на групата общували в повечето случаи чрез своите съпруги, които били изцяло запознати с престъпната дейност на групата. Тяхната роля била на куриер.

Цената на изработените фалшиви документи се определяла от поръчаното количество, качеството и не на последно място националността на клиентите. Те били основно граждани на страни от Балканския регион - Северна Македония, Косово, Албания, както и граждани от арабски и азиатски произход. Фалшификатите се използвали в страни от ЕС - основно паспорти, лични карти, актове за раждане и работни документи за Германия. Групата е била специализирана в изготвянето на пластиките. Паспортите са изготвяни от изтекли или изгубени документи за самоличност. Фалшифицирали са и пари.

Стоян Темелакиев - заместник-директор на ГДБОП: На практика групата е осигурявала и е имала възможност да изработи почти всякакъв документ, който се е предлагал от държавната администрация на Република България. От услугите, ако мога така да се изразя, на групата са се ползвали и организатори на канали за трафик на мигранти като са осигурявали неистински български документи на трафикирани лица.
Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: В момента когато се извършваха действията по претърсване и изземване бяха намерени 100 неистински еврови банкноти с номинал от 100 евро. Отделно от това бяха намерени множество лични данни като ръст, цвят на очите, ЕГН-та.

Все още не е ясно от къде са се снабдили с личните данни и какви са били приходите от дейността на престъпната група и колко фалшификати са успели да изработят.