Разбита е група от пет човека, която се е занимавала с телефонни измами на територията на Бургаска и Русенска област. Групата е действала в продължение на няколко месеца, а жертви на телефонните измами са станали две възрастни жени от Средец и Бургас.

Едната жена е на 92, а другата на 77 години. Двете са измамени с общо 2600 лв. Мулетата са взели пари от двете жени, които те им оставили на уречено място. След това с наети два различни автомобила са тръгнали към Шумен, където е била срещата им със самите измамници, обясни директорът на ОД на МВР-Бургас.

ст.комисар Калоян Калоянов-дир.на ОДМВР-Бургас: Комуникациите между измамниците и жертвите от една страна и измамниците и мулетата от друга страна се водят от различни телефони, за да се прекъсне връзката.
Иван Кирков - прокурор: 100% от случаите ползват мобилни оператори от други държави, съответно карти, които не се водят на тяхно име и локализирането им е изключително трудно.

Заловени са двамата телефонни измамници, както и тримата, които играели ролята на „мулета". Те са наети чрез обяви в интернет. Т.нар. „въртачи" са братя от гр.Ветово, Русенска област и вече са осъждани за подобни престъпления, а помагачите им са от Бургас. Схемата е класическа - „помощ на полицията за залавяне на телефонни измамници", поясни комисар Калоян Калоянов.

Срещу задържаните се водят общо 7 досъдебни производства за "ало измами" за близо 60 хиляди лева. Те са в ареста за 48 часа, а утре прокуратурата внася в съда искане за постоянна мярка „задържане под стража".

За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание затвор от една до осем години.