НОВИНИ

Разбита инфраструктура и активизирало се свлачище след поройния дъжд във Варна

Разбита инфраструктура, наводнени подлези и приземни етажи, активизирало се свлчище. Такава е равносметката от вчерашния проливен дъжд във Варна. Няма пострадали хора при пороя, а стойността на нанесените материални щети тепърва ще се изчисляват.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
18:12, 05.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Проливният дъжд върна кошмарните спомени на варненци от 2014 година, когато 190 литра дъжд на квадратен метър наводниха квартал Аспарухово.

Иван Портних, кмет на гр. Варна: Интензитетът на валежа достига до 160 литра на квадратен метър и то в рамките на пет минути, тоест пикът на валежа е бил пет минути.

В резултат на пороя централната част на града беше залята с вода. Тротоари са разбити, отнесени са и цели градинки. От общината обясниха, че причината за наводненията е смесената канализация. В момента в центъра на Варна на едно място се изливат и дъждовната, и битовата вода. За да се реши проблемът, са нужни 10 милиона лева.

Иван Портних, кмет на Варна: Чистят се шахтите, включително и вчера преди дъжда, само че при такива водни количества ясно е, че това състояние на водната канализация няма как подобни обеми вода валеж да бъдат приети от канализацията.
;

На крайбрежната алея се е активизирало свлачище, като земните маси са се спрели в стена на заведение. В едно от помещенията в този момент е имало работник, който се е отървал без наранявания.

Проливният дъжд се оказа сериозен тест за новоизградените охранителни канали в квартал Аспарухово.

Иван Портних, кмет на гр. Варна: Следихме по времето на целия дъжд проводимостта на новите охранителни канали, които бяха направени. Общо взето работят задоволително добре.

Вчерашният порой обърка разписанието на БДЖ, тъй като бяха наводнени релсите и в този участък влаковете са се движили с пет километра в час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Мила се завръща
ДРУГИТЕ новини: Мила се завръща
Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина
Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина